Майк Помпео се срещна с бeлaруcкият прeзидeнт Aлeкcaндър Лукaшeнкo

Майк Помпео, Александър Лукашенко

Американският държавен секретар Майк Помпео днес се е срещнал с белоруският президент Александър Лукашенко. Това е първата визита на американски държавен секретар в Беларус от 1994 г. и бележи началото на затоплянето на отношенията на Минск с Белия дом.

На срещата Помпео каза, че Вашингтон е готов да подкрепи независимостта на Беларус, както и да обезпечи на 100% нуждите на страната от петрол и газ.

"Трябва да помним историята: САЩ бяха една от първите държави, признали независимостта на Беларус през 1991 г.“, предадоха думите на Майк Помпео от агенция БЕЛ.

В същото време държавният секретар отбеляза, че Беларус има "дълга история с Русия, но не говорим за избор между нас и тях".

Беларус трябва самостоятелно да избере пътя на развитие, без да се поддава на никакви сили, каза Помпео и отбеляза, че Лукашенко го е уверил в неприкосновеността на независимостта и суверенитета на Беларус.

"Ние напълно подкрепяме желанието на Беларус да направи своя избор и да изиграе конструктивна роля в региона. Не трябва да се поддавате на никакви сили и трябва да определите собствените си приоритети и това ще бъде най-доброто за вас", каза Помпео.

Американският държавен секретар приветства решението, взето по-рано от белоруската страна, да премахне ограниченията за броя на дипломатите в посолството на САЩ.

"Това вече е полезно за САЩ и Беларус", каза Помпео и добави, че в близко бъдеще страните ще разменят посланици.

Във връзка със санкциите срещу Беларус, САЩ все още не са готови за окончателното им премахване, но според държавния секретар срещата проведена в Минск, приближават до решение на този въпрос.

"Ще разгледаме какви санкции могат да бъдат отменени. Досега не сме стигнали до този момент. Но такива срещи, както днес, ни приближават до тази цел", заяви Майк Помпео.