Лукашенко търси подкрепата на Путин заради протестите в Беларус

Само броени месеци преди изборите в Беларус, Александър Лукашенко твърдеше, че Русия оказва натиск върху страната му, като целта и е сливането на държавата в Руската федерация.

„Имаме собствена държава, суверенна и независима. С мозъците и ръцете си печелим каквото можем, изграждаме собствена държава. И ние не можем да бъдем част от някоя друга страна, каза Лукашенко. "Не мога да ви предам и да слея Беларус, дори в братската Русия", бяха думите на дългогодишния беларуски президент.

Путин стартира гласуването за промени в конституцията

От днес започва гласуването на референдума в Русия за промени в конституцията, които биха осигурили на Владимир Путин възможност за нови мандати, както и допълнителни правомощия на правителството.

Официалната дата за референдума е първи юни, но за някои региони той ще бъде предварителен, за да се избегнат струпвания. Освен в някои секции от днес хората ще могат да гласуват и дистанционно.

Путин провежда военни учения заради Covid-19

 

От министерството на отбраната в Москва съобщиха, че президента Владимир Путин е наредил на армията да проведе учения за борба с коронавируса, предаде Ройтерс.

В ученията ще бъдат включени военновъздушните сили, стратегическите ракетни сили, войски за ядрена, инженерна и химическа защита, както и специализирани медицински звена. Ученията започват от днес и ще продължат до 28 март.

Алексей Навални заяви, че референдума в Русия ще бъде фалшифициран

Руският президент Владимир Путин неотдавна обяви,че на 22 април ще се проведе референдум за направената реформа на руската конституция, която ще му даде по-голяма власт и правомощия, включитело и право на управление до 2036 г.

Неговият опозиционер Алексей Навални заяви, че този вот ще бъде напълно фалшифициран и призова привържениците си да бойкотират всенародното гласуване. В блога си той пише, че Путин разбира, че ще изгуби този рефрендум и точно затова е отменил всички правила за защита от изборни измами.

Борисов рапортува на Путин за мерките в страната срещу разпространението на COVID-19

От правителствената информационна служба съобщиха, че българският премиер Бойко Борисов е провел разговор с руския си колега Владимир Путин.

Путин си затвърди властта с конституционни промени

Упрaвлявaщaтa пaртия в Руcия подсигури на Путин възможност за вечно управление, след като внесоха предложение да отпадне ограничението нa брoя нa прeзидeнтcкитe мaндaти. 

Държaвнaтa думa нa Руcия пoдкрeпи прeдлoжeниeтo и то ще бъде въведено в прoмeнитe в Кoнcтитуциятa, cъoбщи РИA Нoвости. При гласуването на  промени в конституцията на федерацията всички присъстващи депутати са гласували “за”, никой не е бил против или въздържал се, не са отчетени само гласовете на 43 отсъстващи народни представители.

Единственият западен лидер в Москва на 9-ти май ще бъде Еманюел Макрон

Въпреки анексията на Крим, Франция отново засвидетелства своите симпатии към Русия, след като френският президент Еманюел Макрон потвърди участието си на юбилейния 75-ти празничен парад в Москва на 9-ти май.

По информация от руски медии покани за събитието са изпратени до всички западни лидери, но до момента само Макрон е потвърдил участие.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че на парада ще участват 15 хиляди души, като тази година той ще продължи по-дълго от 2019г., предадоха от ТАСС.

Рейтингът на Путин пада до най-ниското си ниво

 

Доверието в президента Владимир Путин падна до най-ниското си ниво от две години, поради липса на икономическо подобрение, предаде Блумбърг, позовавайки се на проучване на базирания в Москва център „Левада“.

Русия оказва натиск върху Беларус за сливане

 

Русия оказва натиск върху Беларус, като целта и е сливането на държавата в Руската федерация, това пише Ню Йорк Таймс, цитирайки президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Не се очаква нормализиране на отношенията между Лондон и Москва

 

В неделя се състоя международната конференция за Либия в Берлин, на която взеха участие държавни и правителствени ръководители от различни държави.

В кулоарите на конференцията британският министър-председател Борис Джонсън и президента на Русия Владимир Путин за първи път са говорили лично. Освен за проблемите със сигурността в Либия, Сирия, Ирак и Иран, в разговора е станало въпрос и за отношенията между двете страни.