Борисов и Лукашенко с еднакъв сценарии в опит да запазят властта

В опит да успокои протестиращите, беларуският президент Александър Лукашенко обяви, че ще направи промени в конституцията, като е готов да се откаже от част от пълномощията си.

"Нужна е нова конституция. Предложиха ми два варианта. Отхвърлих ги, защото се различават малко от действащата, работи се по трети. Елате, седнете и работете върху конституцията, и ще я внесем на референдум. И ще предам правомощията си, съгласно конституцията. Но не под давление и не чрез улицата", каза той.

Алексей Навални заяви, че референдума в Русия ще бъде фалшифициран

Руският президент Владимир Путин неотдавна обяви,че на 22 април ще се проведе референдум за направената реформа на руската конституция, която ще му даде по-голяма власт и правомощия, включитело и право на управление до 2036 г.

Неговият опозиционер Алексей Навални заяви, че този вот ще бъде напълно фалшифициран и призова привържениците си да бойкотират всенародното гласуване. В блога си той пише, че Путин разбира, че ще изгуби този рефрендум и точно затова е отменил всички правила за защита от изборни измами.

Путин си затвърди властта с конституционни промени

Упрaвлявaщaтa пaртия в Руcия подсигури на Путин възможност за вечно управление, след като внесоха предложение да отпадне ограничението нa брoя нa прeзидeнтcкитe мaндaти. 

Държaвнaтa думa нa Руcия пoдкрeпи прeдлoжeниeтo и то ще бъде въведено в прoмeнитe в Кoнcтитуциятa, cъoбщи РИA Нoвости. При гласуването на  промени в конституцията на федерацията всички присъстващи депутати са гласували “за”, никой не е бил против или въздържал се, не са отчетени само гласовете на 43 отсъстващи народни представители.