Борисов и Лукашенко с еднакъв сценарии в опит да запазят властта

В опит да успокои протестиращите, беларуският президент Александър Лукашенко обяви, че ще направи промени в конституцията, като е готов да се откаже от част от пълномощията си.

"Нужна е нова конституция. Предложиха ми два варианта. Отхвърлих ги, защото се различават малко от действащата, работи се по трети. Елате, седнете и работете върху конституцията, и ще я внесем на референдум. И ще предам правомощията си, съгласно конституцията. Но не под давление и не чрез улицата", каза той.

Лукашенко търси подкрепата на Путин заради протестите в Беларус

Само броени месеци преди изборите в Беларус, Александър Лукашенко твърдеше, че Русия оказва натиск върху страната му, като целта и е сливането на държавата в Руската федерация.

„Имаме собствена държава, суверенна и независима. С мозъците и ръцете си печелим каквото можем, изграждаме собствена държава. И ние не можем да бъдем част от някоя друга страна, каза Лукашенко. "Не мога да ви предам и да слея Беларус, дори в братската Русия", бяха думите на дългогодишния беларуски президент.

Полша иска ЕС да подкрепи демонстрантите в Беларус

След изборите в Беларус, спечелени отново от Александър Лукашенко, който управлява страната от 1994 година, хиляди демонстранти излязоха на улицата в столицата Минск и други градове в страната.

Опонентите на Лукашенко твърдят, че изборните резултати са нагласени. Лукашенко печели малко под 80%, а Светлана Тиханова, която е основният му опонент е втора с едва 7%.

За да бъдат разпръснати демонстрантите, органите на реда използват физическа сила, сълзотворен газ и шокови гранати.

Протести в Беларус, Лукашенко сменя кабинета

Беларуският президент Александър Лукашенко вчера изненадващо уволни досегашния кабинет и назначи за премиер на страната шефа на Държавния военнопромишлен комитет Роман Головченко, съобщи агенция БелТА.

Атмосферата в Минск е напрегната поради протести от страна на опозиционери, които искат смяната на Лукашенко. Има и арести, сред които са и двама съперница на президента за изборите през август тази година.