Протести в Беларус, Лукашенко сменя кабинета

Протести Беларус

Беларуският президент Александър Лукашенко вчера изненадващо уволни досегашния кабинет и назначи за премиер на страната шефа на Държавния военнопромишлен комитет Роман Головченко, съобщи агенция БелТА.

Атмосферата в Минск е напрегната поради протести от страна на опозиционери, които искат смяната на Лукашенко. Има и арести, сред които са и двама съперница на президента за изборите през август тази година.

Андрей Маховски от Ройтерс пише, че хората чакат с часове на опашки, за да дадат подписа си в подкерпа на опозиционни кандидати (за да се изправят срещу Лукашенко на изборите, кандидатите се нуждаят от подписите на 100 000 избиратели).

Това е най-голямото политическо предизвикателство за бившия директор на колективно стопанство по съветско време-Александър Лукашенко, който не търпи почти никаква опозиция от 1994 год., откакто е на власт.

Предприемането обаче на по-твърди мерки, за да подтисне недоволството на протестиращите може да навреди на усилията на беларуския президент за подобряване на връзките със Запада в момент, когато се стреми да отдалечи страната от руската зависимост.

В понеделник Лукашенко нарече поддръжниците на опозицията престъпни банди и ги обвини, че разпалват размирици, подобни на протестите на Майдана през 2014 г. в Украйна.

“Искам да предупредя вас и всички, които ни слушат, че няма да има Майдан в Беларус", каза той.

По време на заседание с новия състав на правителството оглавено от Роман Головченко, Лукашенко е поискал диверсификация на пазарите за продажби.

"Няма износ - няма валута. Освен това проблемът със зависимостта от пазара на една страна трябва да бъде решен окончателно. Не можем дори от братска Русия да зависим 50-55%. Трябва да диверсифицираме пазарите", подчертал Лукашенко.