Путин стартира гласуването за промени в конституцията

От днес започва гласуването на референдума в Русия за промени в конституцията, които биха осигурили на Владимир Путин възможност за нови мандати, както и допълнителни правомощия на правителството.

Официалната дата за референдума е първи юни, но за някои региони той ще бъде предварителен, за да се избегнат струпвания. Освен в някои секции от днес хората ще могат да гласуват и дистанционно.

Алексей Навални заяви, че референдума в Русия ще бъде фалшифициран

Руският президент Владимир Путин неотдавна обяви,че на 22 април ще се проведе референдум за направената реформа на руската конституция, която ще му даде по-голяма власт и правомощия, включитело и право на управление до 2036 г.

Неговият опозиционер Алексей Навални заяви, че този вот ще бъде напълно фалшифициран и призова привържениците си да бойкотират всенародното гласуване. В блога си той пише, че Путин разбира, че ще изгуби този рефрендум и точно затова е отменил всички правила за защита от изборни измами.

Швейцария може да прекрати споразумението с ЕС за свободно движение

Швейцарската народна партия инициира референдум за отмяна на споразумението с ЕС за свободно движение на граждани.

Референдумът ще бъде проведен на 17 май и според швейцарското законодателство резултата от него има правно обвързваща сила. Така гласоподавателите ще решат дали Швейцария трябва да възвърне едностранния контрол на имиграцията, което може да доведе до отмяна на споразумението с ЕС за свободно движение, влязло в сила през 2007 година.

Руските агенти в българската политика започват кампания против закупуването на нови изтребители

 

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки поиска да се направи референдум дали да се закупят нови самолети или определения за това бюджет да отиде за здравната реформа.