Путин стартира гласуването за промени в конституцията

Референдум Русия

От днес започва гласуването на референдума в Русия за промени в конституцията, които биха осигурили на Владимир Путин възможност за нови мандати, както и допълнителни правомощия на правителството.

Официалната дата за референдума е първи юни, но за някои региони той ще бъде предварителен, за да се избегнат струпвания. Освен в някои секции от днес хората ще могат да гласуват и дистанционно.

Относно контрола руският президент заяви, че трябва да се осъществи по начин, който да не предизвиква съмнение относно истинността на резултатите. За целта е проведено обучение на обществени наблюдатели.

Опозицията в Русия обяви, че референдумът е в противоречие с конституцията. Според Алексей Навални Путин се стреми да остане пожизнен едноличен лидер на Русия и да я управлява като своя "собственост", според него промените в конституцията не са това, което очакват хората.

"Хората искат да се сложи край на корупцията, хората искат подобряване на жизнения си стандарт. Искат реформа на здравната система, безпокоят се от пенсионната реформа. Нищо няма да се направи по нито едно от тези искания", казва съратничка на Алексей Навални Любов Собол пред Асошиейтед прес.