Борисов рапортува на Путин за мерките в страната срещу разпространението на COVID-19

Путин, Борисов

От правителствената информационна служба съобщиха, че българският премиер Бойко Борисов е провел разговор с руския си колега Владимир Путин.

Борисов е разказал какви мерки са взети в страната  за справяне с разпространението на вируса COVID-19. Той е уверил Путин, че страната ни прилага „всички утвърдени от световната медицинска общност мерки за ограничаване на заболяването“. В хода на разговора е било изтъкнато, че руските учени полагат сериозни усилия в разработването на ваксина срещу COVID-19. Също така Борисов е поставил въпроса  за възможността България да закупи от Русия респиратори, които са нужни за лечението на пациенти с коронавирус.

Друга тема, по която са разговаряли двамата е енергетиката. Борисов е потвърдил, че България е заинтересована от „от продължаване на сътрудничеството с Русия в областта на природния газ, при стриктното спазване на европейските правила, с цел гарантиране на сигурността на газовите доставки за България и региона”. Той е  информирал Путин за напредъка по строителството на „Балкански поток“, който ще утвърди ключовата роля на България в транспортирането на природен газ в Европа за десетилетия напред.

В разговора премиерът е приветствал намаляването с 40,3 % на цената на доставките на природен газ за България.

От своя страна Путин е поздравил Борисов по повод националния празник на България – 3 март.

Това съобщение на  правителствената информационна служба буди няколко въпроса:

Защо българският премиер търси съдействие за закупуване на респиратори от трети страни, а не от страни в ЕС, след като ще плаща с пари на европейските данъкопладци (Европейският съюз осигурява 25 млрд. евро за борба с коронавируса и облекчава правилата за държавна помощ)?

Защо вместо да се стреми към диверсификация и намаляване на зависимостта на България от руския газ, той иска да е ключов играч на руските доставки за България и Европа?

Защо трябва да „приветства“ Путин за намаляването на доставната цена на природен газ, след като това е постигнато благодарение на  решението на Европейската комисия и едва ли е изгодно и приятно за Русия?