Турция преговаря със САЩ и Русия за мирния процес в Либия

Русия и Турция ще работят заедно по мирния процес в Либия, това заяви в понеделник руското външно министерство.

Руският външен министър Сергей Лавров и неговия турски колега Мевлют Чавушоглу са направили съвместно изявление. Въпреки, че двете страни, макар да са на противоположните страни в конфликта, те са съгласни за необходимостта да работят заедно, за да се постигне решение на конфликта в северноафриканската държава.

Не се очаква нормализиране на отношенията между Лондон и Москва

 

В неделя се състоя международната конференция за Либия в Берлин, на която взеха участие държавни и правителствени ръководители от различни държави.

В кулоарите на конференцията британският министър-председател Борис Джонсън и президента на Русия Владимир Путин за първи път са говорили лично. Освен за проблемите със сигурността в Либия, Сирия, Ирак и Иран, в разговора е станало въпрос и за отношенията между двете страни.

Триполи: Москва разпалва конфликта в Либия

 

Вътрешният министър в правителството на националното съгласие на Либия Фатхи Башага заяви, че Русия умишлено разпалва конфликта в Либия, за да засили своето влияние в страната, особено в районите с петролни находища. Башага посочи, че през септември с подкрепата на САЩ са нанесени сериозни поражения на „Ислямска държава“, но действията на маршал Халифа Хафтар в Източна Либия създават благоприятна среда за тероризма.

Ожесточени боеве край Триполи, 30 000 либийци бягат от Хафтар

 

Ожесточени боеве се водят край либийската столица Триполи, съобщава Ройтерс. В сраженията от началото на офанзивата на подкрепяния от Москва ген. Хафтар са загинали най-малко 220 души, ранените са хиляди, по данни на Световната здравна организация. Сред жертвите има и деца. Правителствените сили оказват съпротива на атакуващия столицата ген. Хафтар, като и двете страни заявяват, че напредват.

Тагове

Военната прокуратура в Либия издаде заповед за арест на близкия до Москва ген. Хафтар

 

Либийската военна прокуратура издаде заповед за арест близкия до Москва ген. Халифа Хафтар. Командваната от него Либийската национална армия предприе офанзива срещу столицата Триполи в началото на април. В Либия управлява правителството на Либийското национално споразумение на премиера Фаиз Сарай, признато от ООН.

Тагове