Военната прокуратура в Либия издаде заповед за арест на близкия до Москва ген. Хафтар

Бомбардировките в Либия може да бъдат разследвани от Международния наказателен съд

 

Либийската военна прокуратура издаде заповед за арест близкия до Москва ген. Халифа Хафтар. Командваната от него Либийската национална армия предприе офанзива срещу столицата Триполи в началото на април. В Либия управлява правителството на Либийското национално споразумение на премиера Фаиз Сарай, признато от ООН.

Ген. Хафтар и шестима военни под негово командване трябва да бъдат арестувани по обвинение в бомбардиране на летището Митига, на около 8 км източно от Триполи. Заради бомбардировките полетите бяха прекъснати. Военните подразделения под командването на Хафтар са изстреляли ракетни установки „Град“, довели до жертви сред цивилното население, унищожени са и сгради.

Министър-председателят Фаиз Сарадж поиска Международния наказателен съд да разследва престъпленията, извършени от Хафтар. Той увери, че правителство ще предостави документи и доказателства. Москва отрича да стои зад офанзивата на ген. Хафтар, въпреки многобройните посещения на либийския офицер в Кремъл. Международната общност призова за прекратяване на огъня и започване на преговори.  

 

Тагове