САЩ: В Либия има редовна руска армия, която разпалва конфликта

Официален Вашингтон за първи път обяви присъставието на редовна руска армия в Либия

 

В Либия действа редовна руска армия, която разпалва конфликта и увеличава дестабилизацията на страната. Това увеличава рисковете от многобройни жертви сред цивилното население. Това заяви помощник-държавният секретар на САЩ за Близкия изток Дейвид Шенкър. По думите му Москва е изпратила в Либия значителен военен контингент в подкрепа на Либийската национална армия на Халифа Хафтар. Групировката предприе през април тази година мащабно настъпление към либийската столица Триполи, където се намира признатото от ООН правителство. "Значителен брой руски военни е разположен в Либия с цел да подпомогне Либийската национална армия", констатира заместник-държавният секретар.

За руска намеса в либийския конфликт съобщиха няколко информационни агенции. Според журналистически разследвания там отдавна действа частната руска армия „Вагнер“ на Евгений Пригожин, смятан за приближен на президента Владимир Путин.  Пригожин контролира руската Агенция за интернет изследвания, в действителност фабрики за тролове. В САЩ на Пригожин са предявени официални обвинения за намеса в американските избори. По-късно Вашингтон официално призна, че в Либия действат наемници на частната армия „Вагнер“. За присъствие на редовна руска армия в Либия обаче САЩ обявяват официално за пръв път. Това става след посещение на американска делегация в Либия, начело със заместник-съветника на президента по националната сигурност Виктория Коутс. Тя изрази безпокойството на Вашингтон, че Русия експлоатира либийския конфликт.

За амбициите на Москва в Африка също се появиха информации в световните агенции през последните месеци. На срещата на върха „Русия – Африка“ в Сочи през октомври бяха обявени инвестициите в континента на новосъздадения фонд на руския така наречен „православен олигарх“ Константин Малофеев в размер на 2.5 млрд. долара. Други западни разследвания оповестиха засилената дейност на руската фабрика за тролове на континента.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече присъствие на руски войски в Либия и нарече тези информации „измислици“. Москва по обичая си отрича всяка руска намеса по света, докато не е притисната до стената от доказателства и е принудена да признае фактите. Дори тогава обаче го прави с половин уста, посочват международни наблюдатели.