Руски наемници от частната армия "Вагнер" се сражават за Хафтар в Либия

Бомбардировки в Триполи през юли 2019 г.

 

Наемници от руската частна военна компания "Вагнер"  воюват в Либия на страната на Халифа Хафтар, който се сражава срещу признатото от ООН правителство на страната. Това съобщава агенция Блумбърг, като се позовава на осведомени източници, сред които представители на Либия. Около 100 руски наемници са пристигнали в Либия в началото на месеца, за да се включат в настъплението на армията на Хафтар срещу столицата Триполи. Атаката бе предприета през април тази година, но срещна силен отпор и се окопа в покрайнините на града. Пристигането на наемниците съвпада с по-интензивен етап в кампанията с въздушни удари срещу столицата. Един от командирите на „Вагнер“ е потвърдил пред агенцията, че руснаци участват в сражения в Либия, а някои са загинали при сблъсъци.

Частната армия „Вагнер“ е свързана с руския президент Владимир Путин, смятат международни наблюдатели. Тя е оглавявана от Евгений Пригожин, известен още като "готвача на Путин" заради договорите си за кетъринг, макар самият Пригожин да отрича участие във „Вагнер“.

Източник на "Блумбърг", близък до руското правителство, информира, че Москва се е дистанцирала от международно признатото правителство в Триполи и разчита, че Хафтар ще получи преимущество в борбата за либийската столица. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заявява, че няма информация в Либия да има руски наемници.

Британският в. "Телеграф" писа още през март, че в Либия са пристигнали стотици наемници в поддръжка на Хафтар. Източник в Лондон твърди, че руските наемници там са "почти взаимозаменяеми с ГРУ", (старото съкращение на руското военно разузнаване).

Частната армия на Пригожин е подозирана в участие в сраженията в Сирия и Централноафриканската република,където бяха убити руски журналисти, разследващи дейността ѝ. За присъствие на нейни наемници в Либия се говори отдавна.