Подкрепяният от Москва ген. Хафтар бомбардира Триполи, Русия блокира резолюция на ООН

Бомбардировките в Триполи взеха цивилни жертви

 

Силите на подкрепяния от Москва генерал Халифа Хафтар са нанесли въздушни удари срещу южната част на столицата на Либия Триполи. Това предаде „Ройтерс“. Според либийското здравно министерство при бомбардировките са загинали 11 души, а 23-ма са ранени. По-рано в неделя министерството съобщи за други 23 жертви и 27 ранени. Самопровъзгласилата се "Либийска национална армия" под командването на Хафтар пък съобщава за 14 загинали  войници. Жителите на столицата панически се запасяват с бензин и хранителни продукти и пред магазините и бензиностанциите са се извили дълги опашки.

Настъплението на армията на подкрепяния от Москва Халифа Хафтар започна в четвъртък. Атаката бе насочена към столицата Триполи, където е международно признатото правителство на Либия на премиера Файез Сарадж. Силите на Хафтар достигнаха покрайнините на Триполи, но в петък бяха отблъснати от правителствените войски. Армията на Хафтар обаче е превзела няколко района в югозападната част на столицата, където се намира международното летище.

Премиерът Сарадж в обръщение по телевизията обвини Хафтар в държавен преврат. В неделя правителството обяви, че започва операция "Вулкан от гняв" срещу силите на Хафтар.

Междувременно Русия блокира в Съвета за сигурност резолюция за Либия с призив към всички, които подкрепят генерал Халифа Хафтар, да спрат настъплението към Триполи. В резолюция та, внесена от Великобритания, се съдържа призив да бъдат подведени под отговорност "всички, които рушат мира и сигурността в Либия". Русия усилено подкрепя Хафтар, който често пътува до Москва и води разговори с приближения до руския президент Владимир Путин собственик на частната армия "Вагнер" - Евгений Пригожин, приближен до руския президент Владимир Путин. В много медии се появиха публикации, че войници от "Вагнер" се намират в Либия. САЩ настояват за политическо решение на конфликта. Вашингтон иска незабавно прекратяване на настъплението срещу Триполи. "Тази едностранна военна операция срещу Триполи застрашава мирни жители и руши надеждата за по-добро бъдеще на либийците", подчерта държавният секретар Майк Помпео.

Тагове