Русия оказва натиск върху Беларус за сливане

Александър Лукашенко

 

Русия оказва натиск върху Беларус, като целта и е сливането на държавата в Руската федерация, това пише Ню Йорк Таймс, цитирайки президентът на Беларус Александър Лукашенко.

В разговор с работници на хартиена фабрика в Източна Беларус в петък, Александър Лукашенко е обвинил Москва, че оказва натиск на страната му за сливане с Русия и се е заклел да не допуска това.

Изявлението му идва на фона на прекъснатите преговори за по-нататъшно укрепване на икономическите връзки между двете държави, които в Беларус се разглеждат като заговор на Москва да погълне своята постсъветска съседка.

Имаме собствена държава, суверенна и независима. С мозъците и ръцете си печелим каквото можем, изграждаме собствена държава. И ние не можем да бъдем част от някоя друга страна, каза Лукашенко. "Не мога да ви предам и да слея Беларус, дори в братската Русия".

Русия спря доставките на петрол за своя постсъветски съсед след 31 декември. Двете държави не успяха да предоговорят същата цена на петрола за тази година заради условието от Москва за задълбочаване на интеграцията на икономиките на двете страни.

Руското спиране на петрола, преминаващ през Беларус в Европа имаше последствия за Беларус, които разчитат на Русия за повече от 80% от енергийните си нужди.

След възникналата ситуация Лукашенко обеща да намери алтернативни доставчици на петрол и заяви в петък, че в момента Беларус преговаря за допълнителни доставки със Съединените щати, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

По-рано тази седмица Минск обяви вноса на петролни пратки от Норвегия.

"Американците, Саудитска Арабия, Емирствата ... Имам блестящи отношения с тях, те казват, че ще доставят толкова петрол, колкото е необходимо", каза Лукашенко, настоявайки, че намерението му да не отстъпва на исканията на Русия "не е блъф".

Кремъл наскоро засили натиска върху Беларус, повишавайки цените на енергията и намалявайки субсидиите. Условието е, че Беларус трябва да приеме по-голяма икономическа интеграция, ако иска да продължи да получава енергийни ресурси на вътрешни цени на Русия.

През декември руският президент Владимир Путин проведе два кръга от преговори с Лукашенко, но те не успяха да се споразумеят за по-тесните връзки и за цените на петрола и газа.

Путин заяви, че Русия не е готова да „субсидира“ енергийните доставки без повече икономическа интеграция с Беларус.

Разговорите предизвикаха опасения в страната, че Кремъл замисля да сформира една обща държава с Беларус, която да поддържа Путин на власт доста след края на мандата му през 2024 година.

Лукашенко многократно отхвърля идеята, казвайки, че Беларус никога няма да стане част от Русия.

"Дори да се съглася с това, беларусите ще ме изядат жив в рамките на една година“, каза той в петък. За мен е чест да бъда първи (президент на Беларус), но със сигурност не искам да бъда последен.“