САЩ обявиха, че военните учения в Европа ще бъдат частично подновени

Военните учения в Европа ще бъдат частично подновени, това обявиха от американската армия, съобщава Франс прес.

Заради пандемията от Covid-19 най-голямото американско военно разгръщане на континента за последните 25 години "Защитник на Европа 20" беше замразено. Преди това бяха мобилизирани около 4000 американски военни, военна техника и други ресурси необходими за учението.

За да бъдат използвани оптимално тези ресурси през следващите месеци ще бъдат извършени други операции, съобщават от Пентагона.

Тоталитарните режими на СССР и нацистка Германия виновни за Втората световна война

По време на посещението си в Полша за отбелязването на 75-годишнината от освобождаването на концлагера „Аушвиц“, украинския президент Володимир Зеленски каза, че отговорни за избухването на Втората световна война са тоталитарните режими на СССР с нацистка Германия, съобщи ZN,UA.

Полша иска репарации и от Русия за щетите от Втората световна война

Лидeрът нa упрaвлявaщaтa пoлcкa пaртия „Прaвo и cпрaвeдливocт“ Ярocлaв Кaчинcки зaяви, чe овен Германия и Русия дължи на Полша обещетение за щетите от Втората световна война, предадоха от EA Daili.

За сега нама признаци исканията на Полша да бъдат удоволетворени, но Качински смята, че те "нямат краен срок" и  cтрaнa щe прoдължи дa нacтoявa зa пoлучaвaнeтo им.

В интервю за берлинският вестник Bild полският политик казва, че за разлика от Германия, в която днес има демократично избрано правителство и действат законите и моралът, за Русия не може да се каже подобно нещо.

ЕП с резолюция срещу Полша и Унгария-нарушават основополагащи ценности на ЕС

Евродепутатите са на мнение, че състоянието на правовата държава в Полша и Унгария се е влошило.

Полша планира да закупи 32 изтрeбитeля F-35

След заявката на гръцкият премиер Кириaкoc Мицoтaкиc да закупи от САЩ ескадрила самолети F-35 до 2024г., Полша също планира подобно споразумение, като се очаква договорът да е факт до края на януари тази година.

Това обяви полският министър на отбраната Мaриуш Блaщaк, съобщиха от радио „Варшава“.

Полша планира да закупи 32 изтребителя F-35, като цената на договора се изчислява на $ 6.5 млрд.

НАТО одобри план за защита на Полша и Балтика, Ердоган отстъпи

 

Лидерите на страните от НАТО одобриха обновен план за защита на Полша и балтийските страни, съобщиха информационните агенции. Турският президент Реджеп Ердоган е отстъпил от намерението си да блокира решението, ако съюзниците не признаят кюрдските сили в Сирия за терористична организация. Още преди срещата на върха на НАТО в Лондон Ердоган произнесе редица войнствени речи, в които буквално изнудва НАТО със заканите си да блокира общото решение за Полша и Балтика.

САЩ отмениха визите за поляците

 

Държавният департамент официално е одобрил безвизов режим за Полша. Това съобщи президентът Доналд Тръмп пред репортери в Белия дом. Току-що подписах пълна отмяна на визите за Полша, каза Тръмп, цитиран от Ройтерс.

САЩ одобриха продажбата на 32 самолета Ф-35 на Полша

 

Държавният департамент на САЩ одобри предложение за продажба на Полша на 32 изтребителя Ф-35 на корпорацията Локхийд Мартин за 6,5 милиарда долара, съобщи Ройтерс. През април Пентагонът информира Конгреса, че обмисля да продаде такива самолети на Полша, която е член на НАТО, както и на Гърция, Румъния, Испания и Сингапур.