ЕНП изключи партията на Виктор Орбан

Eврoпeйcкaтa нaрoднa пaртия изключи пaртиятa нa унгaрcкия прeмиeр Виктoр Oрбaн от състава си, cъoбщи Пoлитикo.

Европейската комисия стартира наказателна процедура за нарушаване на върховенството на закона срещу Унгария и Полша. 

Основните опасения на евродепутатите са свързани с независимостта на съдебната система, свободата на изразяване, корупцията, правата на малцинствата, както и ситуацията с мигрантите и търсещите убежище лица.

Поредното наказание за Унгария е изключването на партията на премиера Орбан от ЕНП.

ЕП с резолюция срещу Полша и Унгария-нарушават основополагащи ценности на ЕС

Евродепутатите са на мнение, че състоянието на правовата държава в Полша и Унгария се е влошило.

Унгария стои твърдо зад САЩ в конфликта с Иран

 

Унгария няма да изтегля войските си от Ирак докато държавата продължава да спазва споразумението между двете правителства, това е заявил днес  унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Асошиейтед прес.

Унгария е член на НАТО от 1999 г. и унгарски военни части участват в няколко международни мисии по света. Техните мисии са предимно мироопазващи и свързани с изграждането на партньорства. В момента в Иракски Кюрдистан са разположени около 150 унгарски войници.

Виктор Орбан - главният герой на новото цирково представление в България

Премиерът Борисов направи изказване пред журналисти преди неформалната среща на лидерите на ЕС в Залцбург. Той коментира позицията, която страната ни трябва да изготви по въпроса за резолюцията на ЕП, с която Унгария може да бъде лишена от правото да гласува.  

Той обяви, че на проведеното оперативно заседание на кабинета е било обсъдено разработването на стратегия, така че страната ни да има позиция, ако един ден се стигне до тази тема, но в момента тя не е на дневен ред.