Унгария стои твърдо зад САЩ в конфликта с Иран

Доналд Тръмп, Виктор Орбан

 

Унгария няма да изтегля войските си от Ирак докато държавата продължава да спазва споразумението между двете правителства, това е заявил днес  унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Асошиейтед прес.

Унгария е член на НАТО от 1999 г. и унгарски военни части участват в няколко международни мисии по света. Техните мисии са предимно мироопазващи и свързани с изграждането на партньорства. В момента в Иракски Кюрдистан са разположени около 150 унгарски войници.

Унгарският премиер е дал уверение, че ако Ирак се оттегли от двустранното споразумение и се наложи евакуация има изготвени планове за действие и те ще бъдат приложени "незабавно".

Освен това Орбан е призовал позицията на ЕС по конфликта САЩ - Иран да бъде по-близка до тази на Вашингтон, предаде Ройтерс.

На пресконференция в Брюксел, където външните министри на държавите от ЕС се събират, за да обсъдят иранската криза той е определил позицията на ЕС по иранския въпрос като неясна. Орбан е посочил, че би искал тя да бъде по близко "ориентирана към израелско-американската", предават от АП.