Част от американските военнослужещи изтеглящи се от Германия ще бъдат разположени в черноморския регион

Марк Еспър

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър съобщи, че страната ще изтегли от Германия малко под 12 000 военнослужещи, предаде Ройтерс.

Според плана EUCOM (Европейско командване на САЩ) приблизително 11 900 военнослужещи от Германия ще бъдат препозиционирани, намалявайки наличния състав в страната от приблизително 36 000 до 24 000. Той предвижда и прехвърляне на европейското командване на САЩ от Германия в Белгия, а командването за Африка на САЩ, което също е в Германия, ще се премести в Италия или в Испания. Проектът на плана включва също пренасочване на самолети Ф-16 от Германия към италианската авиобаза "Авиано".

Пентагонът ще задържи базата на военновъздушните сили на САЩ "Рамщайн" в Ландстул, както и военната болница в района.

В крайна сметка 5 400 от изтеглените войски ще останат на континента, като една част от тях ще бъдат базирани на нови места в черноморския регион, като засега няма подробности къде точно се планира предислоциране - България, Румъния или Турция. Други части ще бъдат преместени на няколко етапа в балтийските републики, а една част ще бъде преместена за постоянно в Италия.  Останалите ще се върнат в САЩ, но на ротационен принцип ще се разполагат в Европа без семействата си.

Шефът на Пентагона подчерта, че тази ротация ще  заздрави позициите на НАТО и ще засили възпирането на Русия.

Баварският премиер Маркус Зьодер критикува решението на Вашингтон и добави, че се надява следващата администрация на САЩ да се откаже от това решение.