Ще могат ли САЩ и Германия да се разберат относно Китай

„Можете ли да се доверите на американското ръководство? Възможно ли е Китай да е по-надежден партньор от САЩ? "

Отравянето на Навални може да спре проекта „Северен поток-2“

След покушението срещу лидера на руската опозиция Алексей Навални, в Германия се заговори за нови санкции срещу Русия, включително и срещу газопровода „Северен поток-2“.

Навални е настанен за лечение в берлинската клиника „Шарите“, от където съобщиха, че в организма му са открити следи от отрова. Това предизвика широка дискусия сред политическите среди и медиите в Германия.

Германия опасно близо до Русия и Китай

"Германия е на фронтовата линия на руските и китайските хибридни действия за намеса и влияние в Европа", пише в статия на Кралския институт за обединени услуги (RUSI).

Доналд Тръмп номинира военен експерт за посланик в Германия 

От пресслужбата на Белия дом съобщиха, че президентът на  САЩ Доналд Тръмп е номинирал за посланик на САЩ в Германия ветеранът от Сухопътните войски на американската армия полковник Дъглас Макгрегър, предаде FOX News.

Според американската преса Макгрегър е служил няколко години в Германия и свободно говори немски език. Той е чест медиен коментатор и автор на текстове за германската история. През 1989 година той пише труд, озаглавен "Съветско-източногермански военен съюз".

Германия поема ротационното председателството на ЕС

От днес ротационното председателството на ЕС се поема от Германия. В следващите шест месеца тя ще ръководи по определена схема заседанията, дневния ред и преговорите по различните политически въпроси.

Председателството на Германия идва в момент, когато Общността е изправена пред сериозно икономическо предизвикателство – да се справи с икономическата криза, предизвикана от пандемията с COVID-19. Предстои да бъде приет и новият седемгодишен бюджет на ЕС.

Отношенията между САЩ и Германия се обтягат

Американският президент Доналд Тръмп обяви причината за решението си да изтегли част от американския контингент от Германия. Според него страната се отнася нечестно със САЩ както в областта на търговията, така и като част от НАТО, предаде „Ройтерс“.

Пред репортери в Белия дом Тръмп е отправил критики към Германия, че не внася достатъчно за отбрана, според изискването да се харчат поне 2% от брутния вътрешен продукт на страната за отбрана.

САЩ изтегля част от военния си контингент от Германия

Американското правителство е взело решение да изтегли част от военния си контингент намиращ се в Германия, съобщи в събота  Dеr Spiеgеl.  В момента на германска територия има 34 500 военнослужещи от САЩ.

В началото на месеца агенция Reuters, съобщи, че по думите на високопоставен представител на американската администрация, президентът Доналд Тръмп е наредил на Пентагона да намали броя на военнослужещите в Германия. По думите на въпросния служител през септември може да бъдат изтеглени от там около 9500 американски войници и офицери.

В Германия скептицизмът спрямо САЩ расте

Скептицизмът на германците към САЩ расте, това сочи проучване на „Кентар публик“ за фондация „Кьобер“, предаде Ройтерс.

В проучването са участвали 1000 германци, като 73% от анкетираните са съобщили, че от началото на разпространението на COVID-19 мнението им за САЩ се е влошило, а само 36% са изказали негативно отношение към Китай, от където всъщност започна разпространението на заразата.

Меркел няма да жертва отношенията си с Русия заради хакерски атаки от ГРУ

 

Руско-Германската връзка изглежда има дълбоки корени и силни връзки, след като нищо не е в състояние да ги разклати.

Миналата седмица от „Шпигел“ написаха, че е възможно руското военно разузнаване (ГРУ) да се е сдобило с много имейли от избирателния район на Меркел при хакерска атака срещу германския парламент, още през 2015 г..