Полша иска ЕС да подкрепи демонстрантите в Беларус

След изборите в Беларус, спечелени отново от Александър Лукашенко, който управлява страната от 1994 година, хиляди демонстранти излязоха на улицата в столицата Минск и други градове в страната.

Опонентите на Лукашенко твърдят, че изборните резултати са нагласени. Лукашенко печели малко под 80%, а Светлана Тиханова, която е основният му опонент е втора с едва 7%.

За да бъдат разпръснати демонстрантите, органите на реда използват физическа сила, сълзотворен газ и шокови гранати.

Доналд Тръмп потвърди, че ще увеличи военното присъствие в Полша

Президентът на САЩ Доналд Тръмп на съвместна пресконференция с полския президент Анджей Дуда в Белия дом, потвърди, че част от американските военни, които предстои да бъдат изтеглени от Германия, ще бъдат разположени в Полша.

Той каза, че Полша ще плати за да бъдат изпратени там допълнително американски военни и поясни, че след частичното изтегляне от Германия някои военни ще се върнат у дома, а други ще бъдат предицлоцирани на други места, включително Полша.

САЩ изтегля част от военния си контингент от Германия

Американското правителство е взело решение да изтегли част от военния си контингент намиращ се в Германия, съобщи в събота  Dеr Spiеgеl.  В момента на германска територия има 34 500 военнослужещи от САЩ.

В началото на месеца агенция Reuters, съобщи, че по думите на високопоставен представител на американската администрация, президентът Доналд Тръмп е наредил на Пентагона да намали броя на военнослужещите в Германия. По думите на въпросния служител през септември може да бъдат изтеглени от там около 9500 американски войници и офицери.

Полша увеличава тарифата за транзит на руски газ

Полша увеличава тарифата за транзит на руски газ, за преминаващия през територия тръбопровод  Ямал-Европа, предаде Дойче веле.

От  полският енергиен регулатор URE съобщиха, че новата тарифа, влизаща в сила през 2021 год. ще се увеличи средно с 16.5 % в сравнение с действащата в момента.

Увеличение засяга собственика на полския участък на газопровода Ямал-Европа EuRoPol Gaz, който е съвместно дружество на "Газпром" и полския концерн PGNiG.

САЩ обявиха, че военните учения в Европа ще бъдат частично подновени

Военните учения в Европа ще бъдат частично подновени, това обявиха от американската армия, съобщава Франс прес.

Заради пандемията от Covid-19 най-голямото американско военно разгръщане на континента за последните 25 години "Защитник на Европа 20" беше замразено. Преди това бяха мобилизирани около 4000 американски военни, военна техника и други ресурси необходими за учението.

За да бъдат използвани оптимално тези ресурси през следващите месеци ще бъдат извършени други операции, съобщават от Пентагона.

Тоталитарните режими на СССР и нацистка Германия виновни за Втората световна война

По време на посещението си в Полша за отбелязването на 75-годишнината от освобождаването на концлагера „Аушвиц“, украинския президент Володимир Зеленски каза, че отговорни за избухването на Втората световна война са тоталитарните режими на СССР с нацистка Германия, съобщи ZN,UA.

Полша иска репарации и от Русия за щетите от Втората световна война

Лидeрът нa упрaвлявaщaтa пoлcкa пaртия „Прaвo и cпрaвeдливocт“ Ярocлaв Кaчинcки зaяви, чe овен Германия и Русия дължи на Полша обещетение за щетите от Втората световна война, предадоха от EA Daili.

За сега нама признаци исканията на Полша да бъдат удоволетворени, но Качински смята, че те "нямат краен срок" и  cтрaнa щe прoдължи дa нacтoявa зa пoлучaвaнeтo им.

В интервю за берлинският вестник Bild полският политик казва, че за разлика от Германия, в която днес има демократично избрано правителство и действат законите и моралът, за Русия не може да се каже подобно нещо.

ЕП с резолюция срещу Полша и Унгария-нарушават основополагащи ценности на ЕС

Евродепутатите са на мнение, че състоянието на правовата държава в Полша и Унгария се е влошило.

Полша планира да закупи 32 изтрeбитeля F-35

След заявката на гръцкият премиер Кириaкoc Мицoтaкиc да закупи от САЩ ескадрила самолети F-35 до 2024г., Полша също планира подобно споразумение, като се очаква договорът да е факт до края на януари тази година.

Това обяви полският министър на отбраната Мaриуш Блaщaк, съобщиха от радио „Варшава“.

Полша планира да закупи 32 изтребителя F-35, като цената на договора се изчислява на $ 6.5 млрд.

НАТО одобри план за защита на Полша и Балтика, Ердоган отстъпи

 

Лидерите на страните от НАТО одобриха обновен план за защита на Полша и балтийските страни, съобщиха информационните агенции. Турският президент Реджеп Ердоган е отстъпил от намерението си да блокира решението, ако съюзниците не признаят кюрдските сили в Сирия за терористична организация. Още преди срещата на върха на НАТО в Лондон Ердоган произнесе редица войнствени речи, в които буквално изнудва НАТО със заканите си да блокира общото решение за Полша и Балтика.