НАТО одобри план за защита на Полша и Балтика, Ердоган отстъпи

Сдел среща с Борис Джонсън, Еманюел Макрони и Ангела Меркел Ердоган промени позицията си за Полша и Балтика

 

Лидерите на страните от НАТО одобриха обновен план за защита на Полша и балтийските страни, съобщиха информационните агенции. Турският президент Реджеп Ердоган е отстъпил от намерението си да блокира решението, ако съюзниците не признаят кюрдските сили в Сирия за терористична организация. Още преди срещата на върха на НАТО в Лондон Ердоган произнесе редица войнствени речи, в които буквално изнудва НАТО със заканите си да блокира общото решение за Полша и Балтика.

Новината на общото съгласие за обновения план за защита бе огласена на пресконференция в Лондон от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

"Тези планове за защита на съюзниците периодично се преразгледат. Днес ние одобрихме обновен план за балтийските страни и Полша. Приветствам това решение", заяви Столтенберг. По думите му, НАТО има разработени планове за защита на всички съюзници от организацията.

Той добави, че на срещата на лидерите в Лондон е прието решение за утрояване на силите за бързо реагиране и започване на нова инициатива за по-бързо реагиране при кризисни ситуации.

Промяната в позицията на Ердоган стана след срещи с лидерите на Германия, Франция и Великобритания. Според изявление на кабинета на британския премиер Борис Джонсън, лидерите са се съгласили, че нападенията срещу цивилни в Сирия, включително в контролирания от бунтовници Идлиб, трябва да приключат. Лидерите са обещали да работят за създаването на условия за безопасното завръщане на бежанците и са се съгласили, че борбата срещу тероризма във всичките му форми трябва да продължи. Те са обсъдили и операцията на Турция срещу „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК)/Народни отряди за самоотбрана (YPG) в Северна Сирия, които Анкара настоява да бъдат обявени за терористична организация. Подробности от дебатите обаче не се съобщават.

Полският президент Анджей Дуда обяви след промяната в позицията на Турция, че гледната точка на Анкара в дебатите за НАТО трябва да бъде уважавана.