Тоталитарните режими на СССР и нацистка Германия виновни за Втората световна война

Володимир Зеленски

По време на посещението си в Полша за отбелязването на 75-годишнината от освобождаването на концлагера „Аушвиц“, украинския президент Володимир Зеленски каза, че отговорни за избухването на Втората световна война са тоталитарните режими на СССР с нацистка Германия, съобщи ZN,UA.

Последствията от тяхната конспирация са опустошителна война и милиони човешки жертви, причинени както от битки, така и от масови политически репресии и преследване от съветския режим в следвоенните години.

По думите на Зеленски безусловно трябва да отдадем почит и да се преклоним пред героизма и саможертвата на съветските войници при освобождението от нацистките нашественици.

Но също трябва да признаем, че украинците, поляците и други народи от Централна и Източна Европа усетиха на собствен гръб цената на съветското освобождаване. Съветският режим всъщност не донесе на тези народи очакваната свобода и независимост, зачитането на правата на човека и изобщо човешкия живот като най-висока ценност, напротив, той започна нови репресии срещу националноосвободителните движения и доведе до още милиони човешки жертви.