Доналд Тръмп потвърди, че ще увеличи военното присъствие в Полша

Доналд Тръмп, Анджей Дуда

Президентът на САЩ Доналд Тръмп на съвместна пресконференция с полския президент Анджей Дуда в Белия дом, потвърди, че част от американските военни, които предстои да бъдат изтеглени от Германия, ще бъдат разположени в Полша.

Той каза, че Полша ще плати за да бъдат изпратени там допълнително американски военни и поясни, че след частичното изтегляне от Германия някои военни ще се върнат у дома, а други ще бъдат предицлоцирани на други места, включително Полша.

Тръмп отново критикува Германия, че не изпълнява задълженията си към НАТО и отказва да увеличи на 2% от БВП разходите си за отбрана към Алианса, а "плаща на Русия милиарди долари за енергийни доставки". Същевременно американският президент похвали Полша, за приноса им към НАТО и че те са една от осемте държави, които изпълняват изискването да отделят 2% от БВП за отбрана.

От своя страна Анджей Дуда изрази задоволството си, че на срещата е обсъден преходът към нов етап в двустранните отношения.

"Днес ние преминаваме към нов етап, по-специално става дума за възможността за увеличаване на американския контингент в страната ни", подчерта полският президент.

Дуда призова американския си колега да не изтегля силите на САЩ от Европа, тъй като те гарантират нейната сигурност след Втората световна война.

Освен това стана ясно, че Вашингтон и Варшава ще сключат споразумение за сътрудничество за развитието на ядрената енергетика в Полша.

"Ние работим за сключване на споразумение, което ще помогне за създаване на атомни електроцентрали в Полша", каза Тръмп.