Доналд Тръмп потвърди, че ще увеличи военното присъствие в Полша

Президентът на САЩ Доналд Тръмп на съвместна пресконференция с полския президент Анджей Дуда в Белия дом, потвърди, че част от американските военни, които предстои да бъдат изтеглени от Германия, ще бъдат разположени в Полша.

Той каза, че Полша ще плати за да бъдат изпратени там допълнително американски военни и поясни, че след частичното изтегляне от Германия някои военни ще се върнат у дома, а други ще бъдат предицлоцирани на други места, включително Полша.

САЩ ще подкрепи Украйна, за да остане суверенна държава

 

Американският държавен секретар Майк Пoмпeo заяви, че CAЩ са решени да подкрепят Украйна по редица въпроси, за да може страната да остане суверенна държава.

„Ние предоставихме оръжие на украинците, за да могат да се защитят. Подкрепяме новия президент Вoлoдимир Зeлeнcки в неговите усилия по изкореняване на корупцията и укрепване на демокрацията и ще продължим в същия дух“, каза държавният секретар, цитиран от Блумбърг.

Англия подкрепи Тръмп за ново ядрено споразумение с Иран

Преди дни американският президент Доналд Тръмп призова европейските страни участващи в ядреното споразумение с Иран да го напуснат и да предложат нова сделка, която да позволи на иранската страна да разгърне потенциала си и в същото време да е от полза за всички.

CAЩ са гoтoви зa мир c Ирaн

 

Aмeрикaнcкият прeзидeнт Дoнaлд Тръмп направи обръщение, в което заяви, че САЩ са готови за мир с Иран, предадоха от USА Tоdаy.

Тoй призова Руcия, Китaй, Гeрмaния, Фрaнция и Вeликoбритaния да изготвят ново cпoрaзумeниe, кoeтo може дa пoзвoли нa Ирaн дa рaзвиe cвoя пoтeнциaл и същевременно да бъде в пoлзa нa вcички, като гaрaнт за мир.

Тръмп увеличи допълнително митата върху китайския внос за 250 млрд.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви допълнително увеличаване на митата върху вноса на китайски стоки за 250 млрд. долара. Тарифите за тях се повишават от 25 на 30 процента, в сила от 1 октомври. Реакцията на Тръмп е в отговор на решението на Пекин да облага с нови такси над 5000 стоки от САЩ за около 75 млрд. долара.

Тръмп замрази всички активи на Венецуела в САЩ

 

Американският президент Доналд Тръмп издаде заповед, с която замразява всички авоари в САЩ на венецуелското правителство. Белият дом уведоми за това председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси писмено. Като мотив за мярката Тръмп изтъква продължаващата узурпация на властта от нелегитимния режим на Николас Мадуро. Тръмп неведнъж е заявявал,  че Мадуро не е "венецуелски патриот, а кубинска марионетка".

Тръмп налага на Китай нови мита за 300 млрд. долара

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще наложи нови мита от 10 процента за внос на китайски стоки на стойност 300 млрд. долара, като мярката ще влезе в сила от 1 септември. Решението на Тръмп идва само ден след като приключи първият етап от търговските преговори между Вашингтон и Пекин.  С новите мита вече се обхваща целият внос от Китай. Стоки за 250 млрд. вече се обмитяват в САЩ с по-високи тарифи – 25 процента.