Тръмп увеличи допълнително митата върху китайския внос за 250 млрд.

Доналд Тръмп

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви допълнително увеличаване на митата върху вноса на китайски стоки за 250 млрд. долара. Тарифите за тях се повишават от 25 на 30 процента, в сила от 1 октомври. Реакцията на Тръмп е в отговор на решението на Пекин да облага с нови такси над 5000 стоки от САЩ за около 75 млрд. долара.

Новата драматична ескалация в отношенията между Вашингтон и Пекин се случва след месеци неуспешни преговори по търговския спор между двете страни. Не е ясно дали при това изостряне на отношенията ще се състои планираната за идния месец среща във Вашингтон.

"Китай не трябваше да облага с нови мита, при това политически мотивирани, вноса на американски стоки за 75 милиарда долара", написа Тръмп в Туитър. Той обвини предшествениците си в Белия дом, че са позволили на Китай да получи сериозна преднина в икономиката, далече от честната и балансирана търговия. По думите му, това се е превърнало в голяма тежест за американските данъкоплатци. "Като президент не мога да позволя това да продължава", допълва Тръмп.

Американският президент упреква и Европейският съюз в нелоялна търговска практика. Брюксел налага далеч по-високи митнически такси за американските стоки в Европа, за разлика от САЩ, които допускат европейските стоки в Съединените щати срещу символични мита.