САЩ изтегля част от военния си контингент от Германия

военни части

Американското правителство е взело решение да изтегли част от военния си контингент намиращ се в Германия, съобщи в събота  Dеr Spiеgеl.  В момента на германска територия има 34 500 военнослужещи от САЩ.

В началото на месеца агенция Reuters, съобщи, че по думите на високопоставен представител на американската администрация, президентът Доналд Тръмп е наредил на Пентагона да намали броя на военнослужещите в Германия. По думите на въпросния служител през септември може да бъдат изтеглени от там около 9500 американски войници и офицери.

От Хриcтияндeмoкрaтичecкия cъюз, който е водещата политическа сила в Германия са изразили своето недоумение от намерението на САЩ, още повече, че не са били официално  информирани за това решение, каквато е практиката в такива случаи.

Председателят на комисията по външна политика на Бундестага Норберд Рьотген заяви, че разполагането на американските военни на територията на Германия е от особено значение за координацията на международното военно присъствие на САЩ и, че не вижда обективна причина за оттеглянето им. А според депутатът от ХДС Андреас Ник подобно решение е на политическа основа.

Възможно е част от изтеглените военнослужещи от германска територия да бъдат прехвърлени в Полша.