ЕП с резолюция срещу Полша и Унгария-нарушават основополагащи ценности на ЕС

Европейски парламент

Евродепутатите са на мнение, че състоянието на правовата държава в Полша и Унгария се е влошило. Това е довело днес до гласуване на резолюция, която ще наложи по-чести изслушвания на националните власти на двете страни пред европейските.

Депутатите от ЕП смятат, че трябва по-ефективно да се използва член 7 от договорите на ЕС, който дава право на европейските институции да започнат наказателни процедури спрямо държави с тежки нарушения на върховенството на закона.

ЕП реши да започне наказателни процедури за Унгария още през септември 2018г. На основание предотвратяване на нарушения в страната на основополагащите ценности на ЕС.

Основните опасения на евродепутатите бяха свързани с независимостта на съдебната система, свободата на изразяване, корупцията, правата на малцинствата, както и ситуацията с мигрантите и търсещите убежище лица.

В Полша Европейската комисия поиска действие от страна на ЕС през декември 2017 г. След като констатира заплахи за независимостта на съдебната система, като по-късно ЕП се съгласи комисията относно риска, който съществува за правовата държава в Полша.

Министрите на ЕС са организирали две изслушвания с унгарското правителство, през септември 2019 г. и декември 2019 г. Полските власти са се защитавали пред Съвета на ЕС три пъти между юни и декември 2018 г.

Ако Европейският съвет реши с единодушие и с одобрението на парламента, че има сериозно и системно нарушение на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права може да наложи санкции като суспендирането на правото на глас в съвета за двете държави.

Въпросът който задаваме е защо такава процедура не е задействана за България където проблемите с независимостта на съдебната система, свободата на изразяване, корупцията, правата на малцинствата, както и ситуацията с мигрантите и търсещите убежище лица са много по-остри, в сравнение с Унгария или Полша.