Добрите взаимоотношения между Русия и Беларус се пропукват

Путин, Лукашенко

 

Историята показва, че приятелството с Русия струва скъпо. Поредната жертва е Беларус, след като от 1 януари 2020 г. Русия спря доставките на петрол за страната.

Руската страна твърди, че Беларус не е плащала газа по действащия договор подписан от двете страни, а по установена еднолично от Минск цена, в резуртат на което е натрупала задължения към Газпром в размер на 200 млн. долара. Непогасеният дълг станал причина Русия да прекрати доставките на петрол към Беларус.

Беларуският лидер Александър Лукашенко от своя страна твърди, че „Газпром" не е платил дълг от 217 млн. долара за транзитни такси.

През територията на Беларус минава руският газопровод „Ямал - Европа" захранващ Калининградска област - Украйна, Полша, Литва и Германия. 

„Разпоредих се правителството да прекрати транзита на руски газ през територията на Беларус, докато „Газпром" не плати дълга за транзит.",  коментира Лукашенко.

На срещата си с външния министър на Русия Сергей Лавров, Лукашенко е отбелязал, че съседните държави са изправени пред „газова война".

Междувременно Москва е уверила Еврокомисията, че ще изпълни задължениеята си по газовия договор и ако Беларус наистина започне да ползва за вътрешни нужди газ от „Ямал" (който транзитира суровината само за ЕС) то Русия ще доставя природен газ за Полша и Германия през Украйна.