Тиквата и каскетът-недвусмислени и категорични образи за ситуацията в България

Каскет и Тиква

Тиквата и каскетът са недвусмилени и категорични образи на това, което се случва в България, каза нидерландският карикатурист Мартен Волтеринк в ексклузивно интервю за "Хоризонт". По рано в интервю той признава, че не познава добре ситуацията в България, но е възмутен от случващото се.

„Ситуацията в България бе обект на два или три журналистически материала, които някак изплуваха над останалите теми. Докато четях статиите, вниманието ми бе привлечено от прозвищата "Каскета" и "Тиквата". Не можах да устоя. Аз съм карикатурист, така че нямаше как това да не стане сюжет в моя карикатура. Но трябва да бъда честен. Както, когато попитате американците къде е Нидерландия, те посочват Белгия или Франция, защото изобщо нямат идея, така и аз залагам върху картата на Източна Европа. Оглеждам я внимателно и си казвам: "България? Това май беше на Черно море", разказва Мартен Волтеринк в предаването „12+4“.

„Когато си карикатурист, винаги се опитваш да предадеш посланието колкото се може по-просто и ясно. Естествено, повечето хора са запознати с политическата обстановка, но когато искаш да се докоснеш до всички, трябва да сведеш изображението до послание, което биха разбрали и децата, които си играят в пясъчника в парка. Именно в това е магията на карикатурата - много сложна ситуация намира контурите на семпло изображение“, казва той.

„Но тези два образа - Тиквата и Каскета, съответно премиерът и главният прокурор, са категорични. Затова първо нарисувах тиква, а след това й сложих каскет. Исках да покажа как България страда заради корупцията. Държавата е на колене. Ето защо картата й, върху която стои тиквата с каскет, е огъната и намачкана. Хората искат да избягат, да променят ситуацията, но винаги се срещат с най-голямото си притеснение, а именно - корупцията. Това е моето послание.“

„Хората се вълнуваха, когато България се присъедини към Европейския съюз. Тогава се говореше, че страната се изчиства от корупцията и че има изключително нисък държавен дълг. Сега обаче ми се струва, на базата на това, което чета във вестниците, че корупцията продължава да бъде голям проблем. В същото време ми се струва, че Европа е изоставила България да се справя сама. За мен не трябва да е точно така, а обратното - всички ние трябва да подкрепяме страната в усилията й да се пребори с това явление и да бъде честна с хората, които живеят в България. Всъщност, това се случваше преди страната да се присъедини към европейското семейство, защото имаше натиск от Брюксел. Факт е, че тук не се говори много по този въпрос.“

„Знаете ли, има един нидерландец, който е много крайнодесен. В момента той се намира в Унгария. Той непрекъснато прави публикации в Туитър, в които казва: "Колко прекрасна държава - тук няма нито джамии, нито мюсюлмани". И това е не просто обида към мюсюлманите, но към демокрацията, а той изобщо не се интересува от факта, че я погазва по толкова грозен начин. Както се случва в самата Унгария, където правосъдието е заменено с диктатурата на премиера, който възнамерява да продължава така с години напред. Той буквално отнема права, например от хората с различна сексуалност. Този крайнодесен нидерландец обаче изобщо не се интересува от това, а просто се радва, че в Унгария няма мюсюлмани. Срамувам се, че такъв човек, роден в демокрацията на Нидерландия, има такива възгледи. Разказвам всичко това, за да може да си представите как различните хора в Западна Европа възприемат това, което става в източната част на континента“, отбелязва Волтеринк.

„Прилагам този пример за България, защото ми се струва, че западноевропейците изобщо не осъзнават колко е трудно да живееш в държава, в която нямаш реална възможност за избор заради избирателната система например. Тя не може да се промени, защото всичко е почернено и корумпирано“, коментира карикатуристът и не пропуска да се извини за думите си.

Цялото интервю тук: