Маневрите "Защитник на Европа 2020" будят безпокойство в Русия

Йенс Столтенберг

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг увери, че предстоящото голямото прехвърляне на американски и съюзнически войски в Източна Европа като част от военно учение през май не е насочено срещу Русия.

В учението ще участват около 37 000 войници от 18 държави под ръководството на САЩ. Маневрите "Защитник на Европа 2020" ще се проведат предимно в Германия, Полша и балтийските държави.

През следващите месеци САЩ ще дислоцират 20 000 войници в Европа, като това ще бъде най-голямото разполагане на американски войски в Европа от повече от 25 г.

"Защитник на Европа" не е пряко насочен към нито една държава", обяви генералният секретар и обясни, че то ще покаже способността за бързо прехвърляне на мащабни сили от САЩ в Европа в помощ защитата на други натовски съюзници, ако е необходимо.

Във връзка с това министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обяви пред "Российской газеты", че Русия не може да пренебрегне този процес. По думите му той буди голямо безпокойство и Москва ще отговори, но по начин, който да не се създава излишни рискове.

Лавров изказа мнение, че такъв тип учения са абсолютно неоправдани и провокират ответни мерки с цел продължаване нагнетяване на напрежението.