Борисов за „Белене“ и „Турски поток“: Нищо скрито и тайно не правим

Йенс Столтенберг и Бойко Борисов

 

„Диалог с Русия. Затова работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ „Белене“ и за „Балкански поток“ (така Бойко Борисов упорито нарича продължението на „Турски поток“ на българска територия). Това го знаят в Белия дом, в НАТО, в ЕС. Нищо тайно или скрито не правим. Това е балансът, който дава възможност на България да играе ключова роля и в региона, и в Черно море“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместен брифинг с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг в щаб квартирата на НАТО в Брюксел. Борисов обясни, че възпирането и диалогът с Русия са в основата на баланса, който търси страната ни.

„Отляво на Черно море е Крим, отдясно е Истанбул, а зад нас е Косово. Така че принципът, на който държа от тук да се чуе, който съм защитавал, защитавам и за радост и колегата Столтенберг го защитава, е отбрана и възпиране. Затова се въоръжаваме - за да сме силни и да възпираме всякакъв мерак към нашата територия или съюз“ каза още Борисов.

По повод българското предложение за изграждане на координационен център на НАТО във Варна, премиерът заяви: „Ние не се натискаме за координационен център. Ние и сега имаме координационни функции – пет учения тази година има в Черно море. Аз винаги съм се изказвал против флотилия в Черно море. Ролята на този център или въобще на тези функции и това, което правим, е възпиращата роля, когато има две силни страни, тогава си плуват платноходките спокойно, а инфраструктурните проекти си вървят“.

Столтенберг от своя страна похвали България, че вече отделя 3,25 на сто от своя БВП за отбрана, както и за ролята на страната ни за решаването на спора между Северна Македония и Гърция, което направи възможна поканата за членство в пакта. „Аз благодарих на премиера Борисов за силната подкрепа на България и договора за приятелство, който позволи да се постигне съгласие между Северна Македония и Гърция по спора за името. Това беше изключително важно и показва ангажимента на България за стабилността в региона“, допълни Столтенберг.

По отношение на българската част от „Турски поток“, упорито наричана от премиера „Балкански поток“, все още не е ясно дали ще попадне под санкциите, които САЩ налагат на компаниите, свързани с този газопровод. Ако наистина българската част от трасето бъде изключена от американските санкции, думите на премиера, че „в Белия дом знаят“ може по изключение да се окажат верни.