Турция заменя руския газ с втечнен газ

Турция заменя руския газ с втечнен газ, пише "Капитал", позовавайки се на  специализираният сайт за икономическа и финансова информация finanz.ru.

На фона на икономическата криза и охлаждането на отношенията с Москва, което доведе до конфликти с руските военни в Сирия и наемниците от частната военна компания "Вагнер", Турция рязко намалява покупките на руски газ.

Руска компания ще довърши строежа на "Турски поток" в България

Регистрираната в Белград руска компания IDC (Infrastructure Development and Construction), ще строи "Турски поток" в България. Същата компания беше главен изпълнител за изграждането на газопровода "Турски поток" през Сърбия.

В изявление ръководителя на "Сърбиягаз" Душан Баятович заяви, че компаниите, изградили сръбския участък на "Турски поток", могат да помогнат на съседите в България да завършат работата си възможно най-скоро, защото без българската част от газопровода няма да има газ за Сърбия.

Меркел и Борисов въпреки САЩ

Неотдавна САЩ въведе ограничителни мерки по отношение на газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток", тъй като двата проекта няма да осигурят енергийна диверсификация за Европа, а по-голяма зависимост от Русия. Въпреки това германският канцлер Ангела Меркел и българският премиер Бойко Борисов не смятат да се съобразят с този факт. 

САЩ са против втората линия на газопровода "Турски поток"

 

Заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл заяви в интервю за БНР, че САЩ са против втората линия на газопровода "Турски поток". Тя е предназначена да доставя газ за Югоизточна Европа през България и се разглежда като геостратегически проект на Русия.

Руската газ ще се доставя в България само през "Турски поток"

 

Украйна е спряла транзита на газ към Турция и България след пускането на газопровода "Турски поток". 

На брифинг генералният директор на оператора на газопреносната система на Украйна Серхий Макогон заяви, че заявленията, които получава Украйна са за Румъния и Молдова.

"Що се отнася до Турски поток, мога да потвърдя, че доставките за България и Турция през Украйна вече не се извършват, каза Макогон, цитиран от "Укринформ".

След стартирането на газопровода "Турски поток" всички количества газ от Русия за България ще бъдат доставяни през Турция.

Официално откриха "Турски поток"

Проведе се церемонията по откриването на  „Турcки пoтoк“ в Истамбул. 

Руcкият прeзидeнт Влaдимир Путин коментира, че проекта е резултат от доброто руcкo – турcкoтo пaртньoрcтвo и го определи кaтo бeзпрeцeдeнтeн пo мaщaб.

Сената на САЩ одобри санкциите за "Турски поток" и "Северен Поток"

Сенатът на САЩ одобри санкциите за "Северен поток 2" и "Турски поток", които засилва влиянието на Русия в Европа, но е смятан от политиците зависими от Русия в България за стратегически за доставките на природен газ за Стария континент.

Санкциите са част от одобрения законопроект за отбрана за 2020 г.

Борисов открива част от „Турски поток“ за руски газ, външният ни министър в Москва

 

В денят, в който българският външен министър Екатерина Захариева пристигна в Москва за среща с руския си колега Сергей Лавров, премиерът Бойко Борисов откри първият участък от газопровода „ Турски поток“, който той настоява да нарича „Балкански поток“. Както и да го нарича обаче, по него ще тече руски газ. По тази причина на церемонията присъства и посланикът на Русия Анатолий Макаров.