Борисов открива част от „Турски поток“ за руски газ, външният ни министър в Москва

Борисов открива тръбопровод за руски газ, докато Екатерина Захариева говори с руския външен министър в Москва

 

В денят, в който българският външен министър Екатерина Захариева пристигна в Москва за среща с руския си колега Сергей Лавров, премиерът Бойко Борисов откри първият участък от газопровода „ Турски поток“, който той настоява да нарича „Балкански поток“. Както и да го нарича обаче, по него ще тече руски газ. По тази причина на церемонията присъства и посланикът на Русия Анатолий Макаров.   

„България ще възвърне мястото си на газоразпределителен център, като изгради две газови магистрали. С тях ще има възможност да си купи най-евтиния газ, а нашите съседи ще могат да доставят по същите тръби“, похвали се премиерът Борисов при официалното откриване. За втора газова магистрала премиерът определя интерконектора с Гърция. Планира се проектът да бъде завършен през 2020 година, а очакванията са да доставя 1/3 от природния газ за страната. Според експерти от бранша обаче, по него също ще се доставя руски газ.

Проектът „Балкански поток“ Борисов определи още като политическа магистрала, тъй като от него нататък "започва войната в Сирия". Където има големи икономически интереси, няма война, затова още по-усилено строим, обяви Борисов. Политическият подтекст на газопровода е очевиден и той няма толкова връзка със Сирия, колкото с Москва и нейните интереси в Европа. Където днес българският външен министър се среща със Сергей Лавров,, с когото според прессъобщението на външно министерство ще се обсъждат въпроси от сферата на „сигурността и енергетиката.“  

Това обяснява и видимия възторг на руския посланик на церемонията. „Това не е просто нов газопровод, а ще способства за просперитета на България - ще стимулира привличането на инвестиции и създаването на нови работни места“ , заяви Анатолий Макаров. Оценката му е, че осъществяването на проекта ще изведе руско-българските отношения на качествено ново ниво.

Всичко това се случва на фона на санкциите на ЕС и САЩ, наложени на Москва заради анексирането на Крим, агресивната външна политика, както и заради погазване на човешките права в Русия.