Цените на газовия пазар в Европа не могат да бъдат възстановени 

Европейските пазари са пренаситени с газ и дори газовия приток от Русия да се ограничи не се очаква възстановяване на цените, съобщява „World Oil“. 

Ограничителните мерки, свързани с овладяването на пандемията от коронавирус доведоха до рекордно ниско търсене, което доведе до заливане на европейския пазар с природен газ.

„Търсенето на природен газ е много слабо и ниските цени сигнализират, че доставките трябва да бъдат прекъснати“, коментира газовия анализатор Тревър Сикорски, цитиран от „Инвестор“. Според него тази тенденция ще се задържи. 

Добрите взаимоотношения между Русия и Беларус се пропукват

 

Историята показва, че приятелството с Русия струва скъпо. Поредната жертва е Беларус, след като от 1 януари 2020 г. Русия спря доставките на петрол за страната.

Руската страна твърди, че Беларус не е плащала газа по действащия договор подписан от двете страни, а по установена еднолично от Минск цена, в резуртат на което е натрупала задължения към Газпром в размер на 200 млн. долара. Непогасеният дълг станал причина Русия да прекрати доставките на петрол към Беларус.

От януари: край на монопола на Газпром в Балтика

 

Интepĸoнeĸтopът, ĸoйтo щe cвъpжe Финлaндия и Ecтoния пpeз янyapи следващата година, щe oтcлaби пoзициятa нa Гaзпpoм в paйoнa нa Бaлтиĸa и щe принуди руската компания да коригира цените си надолу, коментират пред Ройтерс експерти. Гaзoпpoвoдът Ваltіссоnnесtоr щe пoмoгнe нa Финлaндия дa дивepcифициpa дocтaвĸитe нa гaз, ĸoйтo ceгa идвa caмo oт Pycия, и ocвeн дa изпoмпвa гaз в бaлтийcĸитe cтpaни, щe мoжe дa дocтaвя втeчнeн пpиpoдeн гaз (LNG) от литовcĸия тepминaл в Kлaйпeдa.

Борисов открива част от „Турски поток“ за руски газ, външният ни министър в Москва

 

В денят, в който българският външен министър Екатерина Захариева пристигна в Москва за среща с руския си колега Сергей Лавров, премиерът Бойко Борисов откри първият участък от газопровода „ Турски поток“, който той настоява да нарича „Балкански поток“. Както и да го нарича обаче, по него ще тече руски газ. По тази причина на церемонията присъства и посланикът на Русия Анатолий Макаров.   

Полша и САЩ договориха хъб за втечнен газ, който ще снабдява и Украйна

 

САЩ и Полша договориха превръщането на страната в център за разпределение на норвежки и американски газ, както и бази за разполагане на допълнителни около 1000 американски военни на Пентагона заради заплахата от Русия. В разговорите участва вицепрезидентът Майк Пейнс вместо Тръмп, който отмени посещението си в Полша и остана в САЩ заради урагана, който връхлетя страната.