Полша и САЩ договориха хъб за втечнен газ, който ще снабдява и Украйна

Вицепрезидентът Майк Пенс участва в разговорите в Полша

 

САЩ и Полша договориха превръщането на страната в център за разпределение на норвежки и американски газ, както и бази за разполагане на допълнителни около 1000 американски военни на Пентагона заради заплахата от Русия. В разговорите участва вицепрезидентът Майк Пейнс вместо Тръмп, който отмени посещението си в Полша и остана в САЩ заради урагана, който връхлетя страната.  

Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери, отговарящият за стратегическата инфраструктура на Полша Пьотр Наимски и секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Данилюк подписаха тристранно споразумение за газово сътрудничество, съобщи националното радио на Полша. То предвижда превръщането на Полша в европейски "газов център", от който ще се разпределя американски втечнен газ. Наимски допълни на пресконференцията, че газ ще идва и от "Балтийския тръбопровод" (Baltic Pipe), както и от разширението на газовия терминал в полското пристанище Свиноуйсце. Газопроводът, който се пресича с руския "Северен поток 2", идва от Дания и би трябвало да доставя до 10 млрд. куб. м норвежки газ годишно, когато бъде завършен към октомври 2022 г. Наимски допълни, че след 2 години капацитетът на инсталациите в Свиноуйсце ще бъде увеличен с 50%  и това допълнително ще намали зависимостта на страната от руския газ.

Рик Пери нарече подписания меморандум "победа за енергийната, икономическата и националната сигурност на трите страни". По думите му така Полша ще намали зависимостта си от руския газ и да стане център за износ на втечнен газ към съседите. "

В петък министърът на отбраната Мариуш Балшак съобщи, че САЩ и Полша са договорили кои ще са шестте места, където да бъдат разположени допълнителните американски войски, за които съобщи Тръмп при визитата на президента Анджей Дуда в Белия дом преди няколко месеца. Управляващите, които през февруари обявиха, че Полша ще вложи до 2026 г. близо 43 млрд. евро за превъоръжаване и модернизация. Полша подписа през юни споразумение за увеличаване числеността на разположените на ротационен принцип около 4500 американски военни с още 1000 души. При тези преговори се появиха и спекулации, че на полска територия може да бъдат преместени част от 35 000 американски военни, дислоцирани в Германия. Това бе изтълкувано и като натиск от Вашингтон в Берлин най-после да увеличат разходите си за отбрана до очакваните 2% от БВП, след като финансовият министър Олаф Шолц, неотдавна заяви, че този дял ще достигне 1.26% към 2023 г.

Джорджет Мосбахер, посланик на САЩ във Варшава, заяви в Туитър, че "Полша изпълнява задължението за 2% от БВП разходи за отбрана. Германия - не. Бих приветствала идеята американските войски в Германия да дойдат в Полша". Колегата ѝ в Берлин Ричард Гренел каза в интервю за агенция ДПА, че "наистина е обидно американският данъкоплатец да продължи да издържа 50 000 американци (военни и цивилни) в Германия, докато Германия използва търговския си излишък за собствените си цели".

Поляците обявиха и намерението си за купуване на 32 от най-модерните самолети F-35 на "Локхийд Мартин.