Гърция, Кипър и Израел обмислят алтернатива на руския газ

Строителството на газопровода Комотини-Стара Загора започна през месец май

 

Алтернатива на руския газ към Европа обсъждат на среща в Атина енергийните министри на Гърция, Кипър и Израел. В разговорите участва и зам.-министърът на външните работи на САЩ Франсис Фанън. Вашингтон официално подкрепя тристранното сътрудничество в Източното Средиземноморие за ограничаване на руското енергийно влияние в този район. Атина пък търси подкрепата на САЩ заради заплахата Анкара да реализира сондажи в морски район, който принадлежи на Гърция. Напрежението между Турция и Кипър все повече се задълбочава, а наскоро Анкара изпрати втори сондажен кораб в близост до кипърската морска зона. Действията на Турция предизвикаха остра реакция от ЕС, Брюксел заплаши със санкции, ако сондажите продължат. Турският президент Ердоган обаче заяви, че сондажите ще продължат и дори заплаши да изпрати военни кораби в района. Анкара се противопоставя на проекта за подводен газопровод и настоява Турция да бъде включена в разпределението на енергийните ресурси в южното Средиземноморие.

Това напрежение рефлектира и върху отношенията на Турция към Кипър и Гърция и води до увеличаване на напрежението в Егейско море.

Вашингтон обаче изцяло подкрепя реализирането на подводен газопровод, който ще захранва с газ от Кипър към Италия. Този проект е възможност и за енергийни доставки към България чрез интерконектора Комотини - Стара Загора. Брюксел отпусна 33 млн. евро за строителството, което започна през месец май тази година. По тази тръба може да започне доставка и на американски втечнен газ от Александруполис към България. По план газопроводът трябва да е готов през 2020 година, но проектът среща съпротива от страна на проводниците на руските интереси в България и има основателни съмнения, че изобщо ще бъде построен.