До края на годината България ще намали наполовина вноса на газ от Русия

Теменужка Петкова

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е на посещение в САЩ.

По време на визитата тя е провела разговори със заместник-секретаря по енергетика на САЩ Марк Менезес, с помощник държавния секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън, със заместник-генералния директор на Търговската служба на САЩ Дейл Ташарски, със заместник-помощник секретаря на Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Ганзър и с представители на американската индустрия за втечнен природен газ.

Сред темите, които е обсъдила Петкова със своите американски колеги е бил процесът за лицензиране на американското ядрено гориво. Тази стъпка би гарантирала, че страната ни ще постигне диверсификация на доставките на горива.

Очаква се през следващите месеци в България да пристигнат американски експерти в областта на природния газ и ядрената енергетика.

Министър Петкова съобщи, че до края на годината половината от потреблението на природен газ в България ще идва от Азърбейджан.

''Това е важна стъпка за утвърждаването на прозрачен, ликвиден и надежден пазар на природен газ не само в България, но и в региона'', каза Петкова,  цитирана от пресцентъра си.