САЩ узаконяват санкциите за „Северен поток 2“ и „Турски поток“

"Турски поток" също ще бъде ударен ат американските санкции

 

Комисиите по отбрана на двете камари на Конгреса в САЩ (Камарата на представителите и Сената) одобриха законопроект, който задължава президента Доналд Тръмп да наложи санкции за компаниите, участващи в проектите "Турски поток" и "Северен поток 2". Законопроектът тепърва трябва да мине през пленарните зали на двете камари, но на ниво комисия няма разногласия нито в контролираната от демократите камара, нито в тази, доминирана от републиканците. Основното послание на Конгреса е, че САЩ няма да гледа безучастно как Владимир Путин спечели милиарди от газа и с тях  финансира руската агресия.

Проектобюджетът от 738 млрд. долара, съгласуван от комисиите по отбрана на двете камари, предстои да бъде подписан от Доналд Тръмп. В него е записано, че в защита на европейската енергийна сигурност се въвеждат санкции, свързани с руските енергийни проекти. Бюджетът задължава Пентагона да вземе мерки за възпиране на Китай и Русия, забранява продажбата на Ф-35 на Турция заради покупката на руските зенитни комплекси С-400. Предвидена е и военна помощ за Украйна в размер на 300 млн. долара. Дoгoвopeнocтитe cъщo тaĸa вĸлючвaт cъздaвaнe нa тaĸa жeлaнитe oт пpeзидeнтa Дoнaлд Tpъмп Kocмичecĸи cили нa CAЩ.  Πpeдвиждa ce и зaбpaнa зa cътpyдничecтвo c Pycия нa вoeннo нивo.

Засега не е ясно дали санкциите ще засегнат компаниите, изграждащи българския участък от „Турски поток“. Премиерът упорито го нарича „Балкански поток“, но за всички е ясно, че това е просто участък от руско-турския загопровод.