САЩ ще наложат санкции на компаниите строящи „Балкански поток“ ако не напуснат проекта

Държавният департамент на САЩ дава 30 дни на компаниите, работещи по изграждането на газопроводите "Турски поток" и "Северен поток-2", да спрат доброволно своята дейност по проектите. В противен случай те може да бъдат подложени на санкции от американската администрация. Срокът за дадената отсрочка започна да тече на 20 октомври. 

Великобритания налага санкции на редица руски граждани

Великобритания ще ограничи достъпа до територията си за редица руски граждани замесени в груби нарушения на правата на човека, позовавайки се на „закона Магнитски“, съобщиха от "Фaйнeншъл тaймc".

ЕС удължи санкциите на Русия до края на 2021 година

Съветът на ЕС реши да удължи срока на санкциите срещу отделни икономически дейности на Руската федерация до 31 януари 2021 г.

Решението се основава на последната оценка направена по изпълнение на договореностите от Минск, които трябваше да бъдат приложени до 31.12.2015 г. Оценката е направена през юни тази година и според лидерите на ЕС все още не е постигнато пълно прилагане (на договореностите от Минск).

Държавата е безсилна да наложи закона върху руските фирми

Защо българската държава, която толкова усърдно се стреми да изгони от страната работодатели, които освен, че спазват всички закони и правила, внасят в бюджета данъци и такси и допълнително участват в различни благотворителни и дарителски кампании, в същото време е толкова безсилна да наложи закона върху руските бизнеси, които не само, че не плащат една стотинка към хазната укривайки печалбите си, но и вършат още един куп нарушения на българските закони във вреда на българските данъкоплатци.

Русия иска от ООН вдигане на търговските санкции

Русия умело използва създалата се ситуация с пандемията и неблагоприятните следствия от нея и поиска от ООН да вдигне търговските санкции, разбира се без да направи и стъпка в посоката, заради която те са наложени.

Пандемията от коронавирус наруши световната търговия и постави под особено силен натиск страни като Русия, силно зависими от износа на суровини. Руската рубла загуби над 10 процента от стойността си спрямо долара този месец.

Сърбия рискува да бъде санкционирана заради покупката на „Панцир“ от Русия

Пратеникът на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър каза миналата седмица, че Сърбия рискува да ѝ бъдат наложени санкции заради оръжейните си сделки с Русия.

Неотдавна Сърбия купи зенитния ракетно-артилерийски комплекс „Панцир“ от Русия, а в последните години Белград купи и руски изтребители МиГ-29, хеликоптери, танкове и бронетранспортьори.

Страната е силно зависима от руски и съветски оръжейни технологии, но оръжейните сделки на Москва подлежат на санкции от САЩ заради ролята ѝ в конфликта в Украйна.

Гешев: „Това, което прави САЩ е действие според тяхното право, което е различно от нашата правна система“

Днес главният прокурор Иван Гешев в интервю по БНР каза, че в България е много трудно да бъде доказана вина.

„Какво се говори е различно от това да го докажеш, а още по-трудно е да го докажеш в България“, каза главния прокурор.

Управляващите не виждат сериозен проблем с корупцията в България

Лидера на НФСБ Валери Симеонов, който е част от  управляващата коалиция в рамките на "Обединени патриоти", определи наложените санкции от САЩ на съдя Андон Миталов и семейството му като акт за разчистване  на сметки между суперсилите на територията на България.

Според него темата у нас се преекспонира.

"Няма трагедия, драма или световна катастрофа, всяка държава има право да си налага ограничения за влизане по нейни съображения. Това правят и САЩ", каза Симеонов.

САЩ прие нов пакет санкции срещу Русия заради Крим

Министерството на финансите на САЩ обяви, че е приет нов пакет санкции срещу Русия, във връзка с незаконното анексиране на Крим, предаде Ройтерс.

Санкциите са насочени към осем физически лица и железопътна компания „Гранд сървис експрес“, която е базирана в Москва и извършва дейност в Крим.