Меркел и Борисов въпреки САЩ

Ангела Меркел, Владимир Путин

Неотдавна САЩ въведе ограничителни мерки по отношение на газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток", тъй като двата проекта няма да осигурят енергийна диверсификация за Европа, а по-голяма зависимост от Русия. Въпреки това германският канцлер Ангела Меркел и българският премиер Бойко Борисов не смятат да се съобразят с този факт. 

На обща пресконференция с Путин Меркел изрази надежда, че проекта "Северен поток 2" ще бъде реализиран и заяви, че Германия продължава да го поддържа. Канцлера допълни, че правителството отхвърля екстериториалните санкции на САЩ по отношение на "Северен поток 2" и го определи като търговски проект.

Меркел заяви, че Русия и Германия поддържат интензивни икономически отношения, независимо от някои усложнения.

От своя страна президента Путин каза, че цени високо позицията на Германия в поддръжката на проекта и няма съмнения в това, че Русия ще може да дострои "Северен поток 2" самостоятелно, като очакванията са газопроводът да заработи най-късно в началото на 2021 г.

"В актива на Русия и на Германия има цял набор от големи съвместни проекти в областта на енергетиката. Ние високо ценим отговорната позиция на правителството на Германия", заяви Путин.

По отношение на пълната реализация на проекта "Турски поток" руската страна чака само България да изпълнила своята част от работата. 

В интервю за предаването "Москва. Кремъл. Путин" ръководителят на Газпром Алексей Милер е изразил задоволство, че България е започнала по-активно да работи по строителството на газоразпределителната мрежа след критиките на руския президент Владимир Путин, че страната съзнателно бави реализацията на проекта "Турски поток".

Руската страна е приела обяснението на Бойко Борисов, че закъснението се дължи на дългите процедури и уверението му, че строителството ще приключи до 31 май 2020г.

"Виждаме, че нашите български партньори в момента работят значително по-интензивно, отколкото преди известно време", каза Милер.

Министърът на енергетиката Александър Новак също изрази увереност, че България ще изпълни своите задължения.