Турция заменя руския газ с втечнен газ

Турция заменя руския газ с втечнен газ, пише "Капитал", позовавайки се на  специализираният сайт за икономическа и финансова информация finanz.ru.

На фона на икономическата криза и охлаждането на отношенията с Москва, което доведе до конфликти с руските военни в Сирия и наемниците от частната военна компания "Вагнер", Турция рязко намалява покупките на руски газ.

Лоши новини за „Газпром“ относно проекта „Северен поток - 2“

Забавянето на строежа на „Северен поток – 2“ заради наложените американски санкции най-вероятно ще лиши Русия от възможността да използва целия му капацитет.

Меркел и Борисов въпреки САЩ

Неотдавна САЩ въведе ограничителни мерки по отношение на газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток", тъй като двата проекта няма да осигурят енергийна диверсификация за Европа, а по-голяма зависимост от Русия. Въпреки това германският канцлер Ангела Меркел и българският премиер Бойко Борисов не смятат да се съобразят с този факт. 

Председателят на ЕК Урсула фон ден Лайен защити проекта "Северен Поток 2"

Съвместният проект „Северен поток-2” между Германия и Русия е на път да бъде реализиран.

Предвидено е газопровода да доставя природен газ целогодишно за Европа през Балтийско море, заобикаляйки Украйна и Полша, като капацитетът му ще бъде от по 55 милиарда кубически метра.

Този проект ще задълбочи енергийната зависимост на Европа от Русия и ще постави Украйна и Полша в доста неизгодна позиция.

Сената на САЩ одобри санкциите за "Турски поток" и "Северен Поток"

Сенатът на САЩ одобри санкциите за "Северен поток 2" и "Турски поток", които засилва влиянието на Русия в Европа, но е смятан от политиците зависими от Русия в България за стратегически за доставките на природен газ за Стария континент.

Санкциите са част от одобрения законопроект за отбрана за 2020 г.

Ляв германски депутат иска контрасанкции за САЩ заради „Северен поток 2“

 

Депутатът на фракцията "Левите" в Бундестага Александър Ной заяви, че Европа не се нуждае от втечнен газ от САЩ. Той иска да се наложат и контрасанкции срещу САЩ в отговор на заплахите за санкциониране на европейски фирми, участващи в изграждането на руския газопровод „Северен поток 2“

Германия погази правилата на ЕС заради „Северен поток 2“

 

Германският парламент премахна едно от последните препятствия пред руския газопровод „Северен поток 2“, като прие закон, който заобикаля правилата на ЕС. Те забраняват един и същи търговец да е едновременно производител и доставчик на газ. Това няма да важи за „Северен поток 2“ и по този начин „Газпром“ вече може безпрепятствено да довърши 1125 километровия газопровод, който ще доставя газ директно в Германия.