Турция заменя руския газ с втечнен газ

Турция заменя руския газ с втечнен газ, пише "Капитал", позовавайки се на  специализираният сайт за икономическа и финансова информация finanz.ru.

На фона на икономическата криза и охлаждането на отношенията с Москва, което доведе до конфликти с руските военни в Сирия и наемниците от частната военна компания "Вагнер", Турция рязко намалява покупките на руски газ.

Лоши новини за „Газпром“ относно проекта „Северен поток - 2“

Забавянето на строежа на „Северен поток – 2“ заради наложените американски санкции най-вероятно ще лиши Русия от възможността да използва целия му капацитет.

От януари: край на монопола на Газпром в Балтика

 

Интepĸoнeĸтopът, ĸoйтo щe cвъpжe Финлaндия и Ecтoния пpeз янyapи следващата година, щe oтcлaби пoзициятa нa Гaзпpoм в paйoнa нa Бaлтиĸa и щe принуди руската компания да коригира цените си надолу, коментират пред Ройтерс експерти. Гaзoпpoвoдът Ваltіссоnnесtоr щe пoмoгнe нa Финлaндия дa дивepcифициpa дocтaвĸитe нa гaз, ĸoйтo ceгa идвa caмo oт Pycия, и ocвeн дa изпoмпвa гaз в бaлтийcĸитe cтpaни, щe мoжe дa дocтaвя втeчнeн пpиpoдeн гaз (LNG) от литовcĸия тepминaл в Kлaйпeдa.

"Газпром" диктува условията за новия транзитен газопровод през България

Икономическият тест за планирания транзитен газопровод през България (т.нар. продължение на "Турски поток") показва, че условието на "Булгартрансгаз" за предвиждани приходи от 2.67 млрд. лв. в период от 15 години няма да се изпълнят, писаха от "Капитал".

Резултатите на теста са от първия етап на третата фаза в Open Season процедурата по проекта за развитие и разширение на газопреносната система.

Гласуваха 2.8 млрд. лв. за изграждането на нов транзитен газопровод от турската до сръбската граница

 

Днес по спешност бяха приети предложените от министър Теменужка Петкова промени в Енергийната стратегия на България до 2020 г. Те касаят изграждането на нов транзитен газопровод от турската до сръбската граница, създаването на газов хъб „Балкан“ и участието на „Булгартрансгаз“ в терминала за втечнен газ в Александруполис.

Втората тръба на "Турски поток" по трасето на "Южен поток"

 

Руската компания "Газпром" е взела решение от къде ще минава продължението на „Турски поток“ - през България, Сърбия, Унгария и Словакия, това съобщава руския вестник "Комерсант".

Доставките през „Турски поток“ за България и Сърбия се очаква да започнат в началото на 2020 г., в Унгария през 2021 г., а в Словакия през втората половина на 2022 г., което ще позволи Русия да се откаже от транзита през Украйна, пишат още от медията.

Украйна осъди "Газпром" 

 

Украйна осъди "Газпром" за ниските цени на транзита през нейна територия и високите цени на доставяния газ. Искът е бил за 17 млрд. долара, но арбитражния съд в Стокхолм е уважил 2 млрд. и 560 млн. долара.

Швейцарският съд е забранил плащанията към “Газпром” за доставките по „Северен поток 1“ (снабдяващ Германия) и строящия се “Северен поток 2” като обезпечителна мярка. Постъпленията от и за дейността на двата северни потока сега ще отиват по сметка на съдия-изпълнител, за да бъдат преведени на Украйна. 

Руското "приятелство" ни е "по-скъпо" от цените на газта

 

В края на септември енергийният регулатор ще вземе решение за цената на природния газ от 1 октомври. Държавният доставчик "Булгаргаз" предлага тя да се повиши с 14%, а доклад на регулатора показва, че вероятно ще одобри това поскъпване.