Лоши новини за „Газпром“ относно проекта „Северен поток - 2“

Северен поток-2

Забавянето на строежа на „Северен поток – 2“ заради наложените американски санкции най-вероятно ще лиши Русия от възможността да използва целия му капацитет.

Ако проекта бъде завършен той ще попадне под действието на директива на ЕС, позволяваща на Русия да използва само половината от капацитета му. Газовата директива е от 2009 г. и се отнася за проекти, които не са приключили до май 2019г. Директивата на ЕС определя по газопроводите на територията на ЕС или излизащи от трети страни на брега на страна от ЕС да действат недискриминационни тарифи и прозрачност. Според нейните изисквания Русия ще трябва да предаде газопровода на оператор, независим от доставчика, както и да остави половината му капацитет за други.

Това е доста неприятна новина за „Газпром“, които до момента са основен акционер. Според плановете на проекта "Северен поток – 2" той се реализира само от руската „Газпром“ до получаването на всички разрешителни за строежа, след което руският концерн ще запази 50 на сто от компанията, а германските "Винтерсхал" ( Wintershall) и "Унипер" (Uniper) , австрийската ОМВ (OMV), френската "Анжи" (Engie) и холандската "Шел" ще си поделят останалия капитал като осигурят дългосрочно финансиране за половината от общата стойност на газопровода или по 950 млн. евро за всяка от западните компании.

Германският регулатор на инфраструктурни мрежи - Bundesnetzagentur (BnetzA) в Германия, вече е подготвил решение, с което определя газопроводът "Северен поток 2" да попадне под действието на директивата на ЕС.

От 17 януари има подадена молба, от компанията „Северен поток – 2” АД до BNetzA, за изключение от директивата, тъй като тя се е появила при заварено положение на вече започнало строителство на проекта, но според в."Ханделсблът", говорител на агенцията е потвърдил отказа на молбата, който е изпратен на компанията „Северен поток 2“ АД.

Предстои решението на  BnetzA да бъде официално огласено и  компанията „Северен поток – 2” АД, занимаваща се с реализацията на проекта ще може да го обжалва пред германски съд и Съда на Европейския съюз.

Говорителят на оператора „Северен поток – 2” АД,  Йенс Мюлер заяви пред ТАСС, че  не са съгласни с извода на BnetzA и след официалното решение и оценката му ще защитават правата си.

Напомняме, че Съдът на ЕС вече подкрепи позоваване на директивата от страна на  Полша и през септември 2019 г. ограничи достъпа на "Газпром" до пълния обем на газопровода OPAL, който се намира в Централна Европа.