Меркел смята, че "Северен поток 2" трябва да бъде завършен

Ангела Меркел

Случаят Навални разбуни духовете в Германия и пресата избухна с доста остри критики срещу руския президент Владимир Путин и неговото управление, заговори се и за санкции, включително спиране на работата по газопровод „Северен поток-2“.

Стана ясно обаче, че правителството на Германия не споделя тези настроения. Дори напротив. Ръководител на комисията по икономика и енергетика към Бундестага Клаус Ернст, призова Ангела Меркел да заеме по-твърда позиция относно санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2".

Става въпрос за новите санкции наложени срещу компании, участващи в строителството на газопровода "Северен поток 2", които влязоха в сила, съгласно приетия в края на миналата година бюджет за отбрана на САЩ. По тази причина швейцарската компания Allseas, ангажирана с полагането на тръбите на газопровода, спря работа.

По-рано от „Блумбърг“ написаха, че Берлин подготвя отговор на евентуалното налагане на допълнителни санкции от страна на Белия дом, като обмисля план за координирани действия на ЕС.

Това потвърди и германският канцлер Ангела Меркел пред журналисти по време на годишната си пресконференция. Тя заяви, че инцидентът, свързан с отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, е "чувствителен въпрос", но че е погрешно да се свързва със "Северен поток 2", газопроводът е икономически проект и трябва да се гледа на него отделно от политическите въпроси.

Меркел подчерта, че Германия ще продължи да се застъпва за тръбопровода като начинание, което "обединява Русия и Европа" и че той трябва да бъде завършен, съобщи Ройтерс.