Меркел и Борисов въпреки САЩ

Неотдавна САЩ въведе ограничителни мерки по отношение на газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток", тъй като двата проекта няма да осигурят енергийна диверсификация за Европа, а по-голяма зависимост от Русия. Въпреки това германският канцлер Ангела Меркел и българският премиер Бойко Борисов не смятат да се съобразят с този факт. 

САЩ са против втората линия на газопровода "Турски поток"

 

Заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл заяви в интервю за БНР, че САЩ са против втората линия на газопровода "Турски поток". Тя е предназначена да доставя газ за Югоизточна Европа през България и се разглежда като геостратегически проект на Русия.

Официално откриха "Турски поток"

Проведе се церемонията по откриването на  „Турcки пoтoк“ в Истамбул. 

Руcкият прeзидeнт Влaдимир Путин коментира, че проекта е резултат от доброто руcкo – турcкoтo пaртньoрcтвo и го определи кaтo бeзпрeцeдeнтeн пo мaщaб.

На къде отива ЕС

 

"Дъното на ЕС" - една статия на германско издание "Шпигел", която разглежда дъното на ЕС, където е България.

Повод за статията е миналогодишния доклад на Европейската комисия за атестация и оценка на България и Румъния в областта на реформите и върховенството на закона. Доклада се изготвя всяка есен и е част от мониторинга по Механизма за сътрудничество и проверка, на които са подложени двете страни, след присъединяването им към ЕС през 2007 г.

Борисов се качи на американски самолетоносач

 

Премиерът Бойко Борисов се качи на американския самолетоносач „Хари С. Труман”, съобщават от правителствената пресслужба. Заедно с него на борда бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. С делегацията бе и американският посланик в София Херо Мустафа.

Новият американски посланик Херо Мустафа се срещна с премиера Борисов

България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Между нашите две страни е установен устойчив политически диалог на всички равнища. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща в министерския съвет с извънредния и пълномощен посланик на САЩ Херо Мустафа. Премиерът поздрави Херо Мустафа за назначаването й като посланик в София.

Това съобщават от правителствената пресслужба.

Разследване уличава премиера Борисов във връзка с „Войната за трупове“

 

Журналистическо разследване на българската секция на радио „Свободна Европа“ показва смущаваща връзка на премиера Бойко Борисов със собствениците на фирма „Син кръст“. Компанията пък е посочена от друго журналистическо разследване – на Генка Шикерова, като съмнително облагодетелствана при унищожаването на животински трупове. Нейният материал, озаглавен „Войната за трупове“, не бе излъчен от Нова телевизия.

Борисов: Едното е 2.2 млрд, другото – 40 милиона

„Лично настоявах с колегите да подкрепим ремонта на Су-25, така че и пехотата да имат поддръжка от въздуха с един от най-добрите самолети. Едното (8-те Ф-16) е 2.2 млрд.

Борисов за извиненията, за скандалите и общото между урагана Майкъл и Brexit

Пред журналисти в Брюксел Бойко Борисов заяви, че е получил извинение от всички в Европейската народна партия /ЕНП/ за "очернянето на България" заради прибързаните им коментари относно убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова.

Състоя се срещата между Доналд Тръмп и Бойко Борисов

 

Състоя се срещата между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп на заседанието в централата на ООН в Ню Йорк, посветена на американска инициатива за борбата с наркотиците.

Двамата се срещнаха след закриването на събитието, когато българският премиер наред с редица други участници отидоха да поздравят домакина. Борисов се ръкува първо с Ники Хейли, а след това и с Доналд Тръмп, като двамата размениха няколко думи. Наистина срещата беше кратка, но дългоочаквана.