САЩ са против втората линия на газопровода "Турски поток"

Дейвид Хейл

 

Заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл заяви в интервю за БНР, че САЩ са против втората линия на газопровода "Турски поток". Тя е предназначена да доставя газ за Югоизточна Европа през България и се разглежда като геостратегически проект на Русия.

По думите на Хейл, Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние и да разделя Европа. Двата проекта "Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Тяхната цел е да дестабилизират Украйна и са още едно средство на Русия да се наложи над Европа.

Въпреки това българският премиер демонстративно отиде на откриването на "Турски поток" (за разлика от унгарския си колега Виктор Орбан) и реши проблема като нарече продължението на втората линия на "Турски поток", "Балкански поток".

В същия ден се очакваше Дейвид Хейл да бъде в България и да вземе участие в Първата сесия на Стратегическия диалог България - САЩ, но посещението му бе отложено под предлог, че има неотложни ангажименти в Ирак.

Дни преди това се появиха предупреждения за разнопосочността в дипломатическите активности на Борисов и то в един и същи ден.