Защо злоупотребите с еврофондове в България продължават въпреки "разследванията" на ОЛАФ

Link to the English version

През месец май, 2019г. ние като членове на сдружение „Свободен Форум“ подадохме сигнал до Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ за явни злоупотреби с европейски структурни фондове на стойност стотици хиляди евро. 

Политико: България и Борисов преминаха точката от която няма връщане назад

Джеймс У. Пардю е бивш посланик на САЩ в България (2002-2005), заместник-помощник-генерален секретар на операциите в НАТО както и офицер от американското военно разузнаване.

Бойко Борисов, популисткият лидер на България, е изправен пред народен бунт, който няма да изчезне.

Вече повече от два месеца хиляди българи излизат по софийските улици, за да поискат оставката му. Те осъждат неспособността на правителството да се справи с разрастващата се корупция, влиянието на организираната престъпност и липсата на основни стандарти за демокрация.

САЩ дали доказателства за корумпирания съдия Андон Миталов още преди два месеца

В началото на февруари държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обяви съдия Андон Миталов от Висшият съдебен съвет (ВСС) и семейството му за нежелани в САЩ заради "сериозна корупция".

Това е съдията пуснал обвинения в шпионаж лидер на сдружение "Русофили" Николай Малинов да пътува за Русия, където русофилът получи орден за заслуги лично от Владимир Путин, а след завръщането му не последва реакция от разследващите по делото му за шпионаж.

Джеймс Пардю: "Имам списък с четири неща, които смятам за сериозни проблеми в България днес"

Бившият американски посланик Джеймс Пардю коментира пред Би Ти Ви забраната от САЩ за българския съдия и семейството му да влизат в страната и борбата с организираната престъпност в България. 

Той каза, че отказа на виза за хора, участващи в корупционни практики е нещо обичайно и по негово време също е имало много такива, като допълни, че такова решение се взима на база солидни доказателства.

Борбата с корупцията и организираната престъпност в България той определи като обнатеждаваща, но подчерта, че това е едва началото и  той е предпазливо оптимистичен.

Гешев: „Това, което прави САЩ е действие според тяхното право, което е различно от нашата правна система“

Днес главният прокурор Иван Гешев в интервю по БНР каза, че в България е много трудно да бъде доказана вина.

„Какво се говори е различно от това да го докажеш, а още по-трудно е да го докажеш в България“, каза главния прокурор.

Управляващите не виждат сериозен проблем с корупцията в България

Лидера на НФСБ Валери Симеонов, който е част от  управляващата коалиция в рамките на "Обединени патриоти", определи наложените санкции от САЩ на съдя Андон Миталов и семейството му като акт за разчистване  на сметки между суперсилите на територията на България.

Според него темата у нас се преекспонира.

"Няма трагедия, драма или световна катастрофа, всяка държава има право да си налага ограничения за влизане по нейни съображения. Това правят и САЩ", каза Симеонов.

САЩ огласиха името на санкционирания българин: съдия Андон Миталов

От Държавният департамент на САЩ огласиха кой е първият български служител, на който е наложена забрана да влиза в САЩ заради участие в сериозна корупция. Това е съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд.

В съобщението се казва, че Миталов в качеството си на длъжностно лице е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Бивш лидер на Демократическата партия на Молдова в "черния списък" на САЩ 

Молдовския олигарх Влад Плахотнюк има забрана да влиза в Съединените американски щати заради участието му в корупционни афери, предадоха от АFP.