Джеймс Пардю: "Имам списък с четири неща, които смятам за сериозни проблеми в България днес"

Бившият американски посланик Джеймс Пардю коментира пред Би Ти Ви забраната от САЩ за българския съдия и семейството му да влизат в страната и борбата с организираната престъпност в България. 

Той каза, че отказа на виза за хора, участващи в корупционни практики е нещо обичайно и по негово време също е имало много такива, като допълни, че такова решение се взима на база солидни доказателства.

Борбата с корупцията и организираната престъпност в България той определи като обнатеждаваща, но подчерта, че това е едва началото и  той е предпазливо оптимистичен.

Гешев: „Това, което прави САЩ е действие според тяхното право, което е различно от нашата правна система“

Днес главният прокурор Иван Гешев в интервю по БНР каза, че в България е много трудно да бъде доказана вина.

„Какво се говори е различно от това да го докажеш, а още по-трудно е да го докажеш в България“, каза главния прокурор.

Управляващите не виждат сериозен проблем с корупцията в България

Лидера на НФСБ Валери Симеонов, който е част от  управляващата коалиция в рамките на "Обединени патриоти", определи наложените санкции от САЩ на съдя Андон Миталов и семейството му като акт за разчистване  на сметки между суперсилите на територията на България.

Според него темата у нас се преекспонира.

"Няма трагедия, драма или световна катастрофа, всяка държава има право да си налага ограничения за влизане по нейни съображения. Това правят и САЩ", каза Симеонов.

САЩ огласиха името на санкционирания българин: съдия Андон Миталов

От Държавният департамент на САЩ огласиха кой е първият български служител, на който е наложена забрана да влиза в САЩ заради участие в сериозна корупция. Това е съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд.

В съобщението се казва, че Миталов в качеството си на длъжностно лице е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Бивш лидер на Демократическата партия на Молдова в "черния списък" на САЩ 

Молдовския олигарх Влад Плахотнюк има забрана да влиза в Съединените американски щати заради участието му в корупционни афери, предадоха от АFP.

Евтините луксозни апартаменти на властта

 

Новата луксозна придобивка на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов – апартамент на цял етаж с отделен ВИП асансьор и гараж в сграда „Летера“ на фирма „Артекс“ взриви общественото мнение в България.

Корупцията в България е устойчива и неизменна вече 7 години

 

Асоциация "Прозрачност без граници" оповести резултатите от Индексът за възприятие на корупцията за 2018г., който отразява възприятията за корупцията в цялост, включително способността на държавата да налага прозрачност и отчетност, ефективното съдебно преследване, защитата на разобличаващите корупция, на журналистите, несъразмерната административна тежест, степента на овладяване на държавата, административните услуги и др.

Данъкоплатците в ЕС не трябва да плащат за страни без законност

 

Защо европейските данъкоплатци трябва да плащат дори и цент за държави, където законността не е установена, това е казал днес на пресконференция заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен.

Според Катайнен корупция има там, където законността отсъства.