Прокуратурата задържа поръчителите на побоя над Слави Ангелов

След бурния старт на новия си пост като главен прокурор, след множеството показни акции, арести и интервюта Иван Гешев се отдръпна леко от публичното пространство, давайки път на борбата с коронавируса и генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Убийството на журналиста Милен Цветков обаче отново насочи прожектора към родната прокуратура и тя побърза да блесне с разкритие за поръчителите и извършителите на жестокия побой миналия месец, над главния редактор на "168 часа" Слави Ангелов. 

Гешев: „Това, което прави САЩ е действие според тяхното право, което е различно от нашата правна система“

Днес главният прокурор Иван Гешев в интервю по БНР каза, че в България е много трудно да бъде доказана вина.

„Какво се говори е различно от това да го докажеш, а още по-трудно е да го докажеш в България“, каза главния прокурор.

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор на фона на демонстрации „за“ и „срещу“ него

Висшия съдебен съвет (ВСС) избра в с внушително мнозинство Иван Гешев за следващия главен прокурор. Заместникът на Сотир Цацаров получи подкрепата на 20 членове на Съвета, "против" гласуваха само председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Атанаска Дишева, Красимир Шекерджиев и Олга Керелска от Съдийската колегия.

Пловдивската адвокатура скочи срещу позиция на Гешев против разделението на властите

Адвокатският съвет в Пловдив излезе с остра декларация срещу изказването на единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев, който заяви, че е против разделението на властите. „Принципът за разделението на властите е върховно достижение на демократичните общества, върху който се изгражда съвременната правова държава и който е залегнал в българската конституция, а не е виждане на „десните екстремисти“. Това е записано в  позицията на пловдивската адвокатура, изпратена до Висшия съдебен съвет (ВСС) и Висшия адвокатски съвет.