Пловдивската адвокатура скочи срещу позиция на Гешев против разделението на властите

Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев

Адвокатският съвет в Пловдив излезе с остра декларация срещу изказването на единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев, който заяви, че е против разделението на властите. „Принципът за разделението на властите е върховно достижение на демократичните общества, върху който се изгражда съвременната правова държава и който е залегнал в българската конституция, а не е виждане на „десните екстремисти“. Това е записано в  позицията на пловдивската адвокатура, изпратена до Висшия съдебен съвет (ВСС) и Висшия адвокатски съвет. Реакцията е  по повод даденото на 23 юли интервю пред БНТ от Иван Гешев.

Според пловдивските юристи кандидатът Гешев е направил редица изказвания, които са недопустими за човек, който претендира за поста на главен прокурор. Те обръщат внимание и на изказването му за адвокат Ина Лулчева, за която Гешев напомня, че представлява в съда Евелин Банев – Брендо, а нейната работа била „да взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината“, докато работата на прокурора „е да арестува“.

От Адвокатския съвет в Пловдив подкрепят позициите на други техни колегии срещу изказванията на Гешев и апелират Висшия адвокатски съвет да излезе със становище дали личността на единствения кандидат за главен прокурор отговаря на приетите критерии за избор на главния обвинител.

Пловдивските адвокати посочват и действия от страна на прокуратурата, свързани с предварителното изнасяне на доказателства с цел да се внуши виновността на обвиняем. През миналата седмица от специализираната прокуратура изнесоха част от доказателствата по делото за хакерската атака срещу НАП, по което са обвинени собственика и двама служители на фирма ТАС груп. Според юристи първо не е ясно дали тези доказателства изобщо ще бъдат приети от съда, и на второ място – дали ще бъдат кредитирани от магистратите. Предварителното им публично обявяване цели единствено очерняне на обвиняемия. Това бяха методи, използвани от бившия шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по времето когато беше вътрешен министър, заради които България вече е осъдена от международния съд в Страсбург.     

Ден след интервюто на Гешев за БНТ редица авторитетни адвокати изпратиха отворено писмо до ВСС с искане за коментар и оценка на тезите на Гешев, както и съвместимостта им с изпълняваната от него длъжност. Тогава те заявиха, че отричането на разделението на властите е противоконституционно. Срещу кандидатурата на Гешев бяха проведени два протеста в София, единият от които събра няколко хиляди души, както и един в Пловдив.

Същевременно пък редица районни и окръжни прокуратури излязоха с позиция по скандала, като се обявяват против политическата намеса в избора на главен прокурор. Фактът, че Гешев е кандидатура на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров мотивира редовите прокурори да заявят публично лоялността си към началника на държавното обвинение. Срещу Гешев действително има протести, зад които стоят политически партии, но адвокатските колегии не са политически организации, а професионални, коментират юристи. Очаква се реакцията на Висшия адвокатски съвет.