Венецианската комисия: Фигурата на „независимия прокурор“ в България е безполезна

 

Създаването на фигура „независим прокурор“, който да може да разследва главния прокурор в България, е безполезно. Това се казва в становище на Венецианската комисия по повод последните идеи на българското правителство, с които се опитва да заобиколи препоръките на Комисията към Съвета на Европа.

Правителството изпълни една от четирите препоръки на Венецианската комисия и обяви, че са изпълнени всички

 

На извънредно заседание на министерския съвет в събота бе приета една от четирите препоръки на Венецианската комисия. Премиерът Бойко Борисов обаче обяви, че се изпълняват всички. Така на практика се обезсмисля цялостната препоръка на венецианската комисия за контрол над главния прокурор.

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор на фона на демонстрации „за“ и „срещу“ него

Висшия съдебен съвет (ВСС) избра в с внушително мнозинство Иван Гешев за следващия главен прокурор. Заместникът на Сотир Цацаров получи подкрепата на 20 членове на Съвета, "против" гласуваха само председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Атанаска Дишева, Красимир Шекерджиев и Олга Керелска от Съдийската колегия.

Пловдивската адвокатура скочи срещу позиция на Гешев против разделението на властите

Адвокатският съвет в Пловдив излезе с остра декларация срещу изказването на единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев, който заяви, че е против разделението на властите. „Принципът за разделението на властите е върховно достижение на демократичните общества, върху който се изгражда съвременната правова държава и който е залегнал в българската конституция, а не е виждане на „десните екстремисти“. Това е записано в  позицията на пловдивската адвокатура, изпратена до Висшия съдебен съвет (ВСС) и Висшия адвокатски съвет.